Τα πετροδολάρια και η ανεξαρτησία της Σκωτίας

Τα πετροδολάρια και η ανεξαρτησία της Σκωτίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά αρκετά ποτήρια ουίσκι και μερικά διαλείμματα μπίρας, ο μηχανολόγος Πoλ Μουρέι εξηγεί στους θαμώνες ενός σκωτσέζικου μπαρ κοντά στο βιομηχανικό λιμάνι του Αμπερντίν πως η Σκωτία μπορεί να αποσχισθεί από τη Βρετανία. Οπως τονίζει, η οικονομία της Σκωτίας βασίζεται στους ενεργειακούς της πόρους που πληρώνουν τον μισθό του και τους μισθούς των ακροατών του. Θαμώνες του μπαρ είναι οι εργάτες των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Βόρειας Θάλασσας και η συζήτηση ανάβει όταν έρχεται στην πιθανότητα απόσχισης της Σκωτίας τρεις μήνες πριν από το σχετικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Το Αμπερντίν έχει τους πλέον καλοπληρωμένους εργάτες της Σκωτίας και ανεργία 3,3%, λιγότερη και από το μισό του μέσου όρου της Αγγλίας. «Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των υδρογονανθράκων» την αποκαλεί ο Αλεξ Σάλμοντ, ο εθνικιστής ηγέτης της ημι-αυτόνομης περιοχής που υποστηρίζει με πάθος την απόσχισή της. Επιμένει πως οι Σκωτσέζοι μπορούν να προσβλέπουν σε αύξηση εισοδημάτων κατά 1.250 ευρώ ετησίως τα επόμενα 15 χρόνια, καθώς έκθεση της κυβέρνησης εκτιμά ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορεί να αντλεί από τη Βόρεια Θάλασσα φόρους ύψους 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Η εκτίμηση βασίζεται στην υπόθεση πως θα αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,6 από τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Προϋποθέτει, άλλωστε, πως οι τιμές του πετρελαίου θα βρίσκονται στα 110 δολάρια το βαρέλι. Αν, όμως, επαληθευθεί το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού, που υπολογίζει πως η τιμή του πετρελαίου θα υποχωρήσει το 2016 στα 99 δολάρια το βαρέλι και θα μειωθεί σημαντικά η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα, τότε τα φορολογικά έσοδα θα είναι περίπου τα μισά από αυτά που εκτιμά ο Σάλμοντ, κάπου 19,8 δισ. ευρώ. Οικονομολόγοι της Itau Unibanco Holding του Σάο Πάολο συμφωνούν με τους Σκωτσέζους σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου αλλά εκτιμούν πως οι πετρελαϊκές δεν θα αυξήσουν την παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή