Οι τζιχαντιστές απειλούν τη διεθνή οικονομία εξαιτίας του πετρελαίου

Οι τζιχαντιστές απειλούν τη διεθνή οικονομία εξαιτίας του πετρελαίου

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εφιάλτη μιας νέας εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, ικανής να πλήξει την ούτως ή άλλως χλωμή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, διαβλέπουν αναλυτές της αγοράς καθώς συνεχίζεται η επέλαση του ISIS στο Ιράκ που έχει ήδη καταλάβει το σημαντικό διυλιστήριο της πόλης Μπαϊτζί. Ενόψει, δε, του ενδεχομένου να κυριαρχήσουν και νοτιότερα, σε περιοχές κρίσιμες για την παραγωγή και τις εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου, η ανησυχία εντείνεται. Ηδη, οι προειδοποιήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις επιπτώσεις στην παραγωγή του Ιράκ και ευρύτερα του ΟΠΕΚ είναι ξεκάθαρες. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο συνεχιζόμενος εμφύλιος στο Ιράκ θα ανατρέψει ακόμα και τις προβλέψεις για συνολική αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, καθώς, εν πολλοίς, βασίζονταν σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του Ιράκ.

Φόβοι και επιπτώσεις

Με το Brent να κυμαίνεται επί ημέρες σε επίπεδα άνω των 114 δολαρίων το βαρέλι και το αργό Νέας Υόρκης σε επίπεδα άνω των 106 δολαρίων, αναλυτές της Capital Economics του Λονδίνου υπενθυμίζουν τον κοινώς αποδεκτό κανόνα πως για κάθε 10 δολάρια αύξησης στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μειώνεται η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,2%. Θεωρούν, μάλιστα, πως αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μια περαιτέρω άνοδος του «μαύρου χρυσού» στα 120 δολάρια το βαρέλι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έπειτα από ένα σημείο, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποτελεί μείζον εμπόδιο στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, ιδιαιτέρως όταν αντανακλά προβλήματα στην προσφορά και όχι αυξημένη ζήτηση», τονίζει σχετικά ο Τζούλιαν Τζέσοπ, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Capital Economics. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώθηκε ήδη στη διάρκεια της κρίσης του 2008 εξαιτίας της ανόδου του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αποδίδει, άλλωστε, την απουσία ισχυρής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας στο ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» επέστρεψαν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι το 2011 με την Αραβική Ανοιξη. Η ανησυχητική υπενθύμιση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος μόλις στο 2,8%. Αλλοι αναλυτές προβλέπουν πως αν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στο Ιράκ και αφαιρεθούν από την παγκόσμια αγορά τα 2,6 εκατ. βαρέλια ιρακινού πετρελαίου που εξάγει την ημέρα, το Brent ενδέχεται να αυξηθεί κατά 40 ή και 50 δολάρια το βαρέλι.

Η ΙΕΑ θεωρεί αμφίβολο πλέον αν θα μπορέσει η παραγωγή του ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 2,08 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο 2013-2019, όπως έχει εκτιμηθεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολιτική αβεβαιότητα και την έλλειψη ασφάλειας στο Ιράκ. Η παραγωγή του είχε ανακάμψει πλήρως και τον Φεβρουάριο έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 35 ετών, όταν εκτινάχθηκε στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Δεδομένου ότι η πορεία της ήταν σταθερά ανοδική, είχε εκτιμηθεί πως το 2019 το ιρακινό πετρέλαιο θα αντιπροσώπευε το 60% της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ. Τώρα, όμως, τονίζει η ΙΕΑ, ο εμφύλιος στη χώρα καθιστά απίθανο να επιτύχει η Βαγδάτη τον στόχο που έχει θέσει για φέτος, τα 4 εκατ. βαρέλια «μαύρου χρυσού» την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο της για παραγωγή από 8,5 έως και 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2019, η ΙΕΑ εκτιμά ότι ούτε αυτός θα επιτευχθεί και αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα. Πλέον μιλάει για 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2019. Στο μεταξύ, την ανησυχία εντείνει η αστάθεια στη Λιβύη, αλλά και οι ταραχές στην Ουκρανία με όσα συνεπάγονται για την τροφοδοσία του Κιέβου και κατ’ επέκτασιν ολόκληρης της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Νέοι τρόποι εξόρυξης

Ο παράγοντας που ενδέχεται να αμβλύνει το δυσοίωνο σενάριο και να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη είναι η εκτίμηση της ΙΕΑ πως πριν από το τέλος της δεκαετίας θα επεκταθεί πολύ πέραν της Βόρειας Αμερικής η λεγόμενη σχιστολιθική επανάσταση, η εξόρυξη δηλαδή αντισυμβατικών υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά πετρώματα.

Οπως επισημαίνει η ΙΕΑ, πολλές χώρες θα επιχειρήσουν να μιμηθούν την επιτυχία των ΗΠΑ, μολονότι σε καμία άλλη δεν εμφανίζεται αυτό το μοναδικό μείγμα στοιχείων που δημιουργούν τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες πάνω και κάτω από το έδαφος της Αμερικής.

Λύση τα σχιστολιθικά κοιτάσματα

Στη μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου, η ΙΕΑ προβλέπει πως το 2019 η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου εκτός των ΗΠΑ θα φθάσει ίσως και στις 650.000 βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων οι 390.000 θα προέρχονται από τον Καναδά, οι 100.000 από τη Ρωσία και οι 90.000 από την Αργεντινή. Στις ΗΠΑ ειδικότερα, που σημειώνουν θεαματική επιτυχία στον τομέα, εκτιμά πως η παραγωγή θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους και θα φτάνει στα πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τα αποθέματά της υπολογίζεται πως δεν υπερβαίνουν τα 2,3 τρισ. κυβικά μέτρα σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Γερμανών Εργοδοτών, η χώρα μπορεί να καλύψει τουλάχιστον το 35% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου. «Αγκάθι» για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην προσπάθειά της για σχετική ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η αμφιλεγόμενη μέθοδος της υδραυλικής ρηγμάτωσης που χρησιμοποιείται για τον απεγκλωβισμό των υδρογονανθράκων από τα σχιστολιθικά πετρώματα. Σημαντική μερίδα Γερμανών πολιτικών εκφράζει φόβους για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και ειδικότερα για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή