Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει το περιθώριο χρόνου να περιμένει μέχρι τα μέσα του 2015 για να αυξήσει τα επιτόκια, χωρίς κιόλας να ελλοχεύει κίνδυνος για αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της. «Εχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας χωρίς να υπάρξει πρόβλημα πληθωρισμού», δήλωσε ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη. «Ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από τον στόχο που έχει τεθεί».

Τον Μάιο, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος από το 6,3% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, συνεχίζοντας επί δεύτερο συναπτό μήνα να κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008. Ο πληθωρισμός, παράλληλα, διαμορφώνεται σε ποσοστά χαμηλότερα του 2%, που είναι ο επιθυμητός στόχος της Fed, αν και τα τελευταία στοιχεία παρουσιάζουν κάποιες ανοδικές τάσεις. «Οι αγορές αναμένουν μια άνοδο των επιτοκίων στα μέσα του 2015. Είναι μια λογική εκτίμηση», δήλωσε ο κ. Ντάντλεϊ. Αμέσως μετά, όμως, ο ίδιος προσθέτει: «Αλλά οι προβλέψεις πολλές φορές, διαψεύδονται». Ο κ. Ντάντλεϊ τηρεί επιφυλάξεις διότι έχει υπάρξει μάρτυρας αρκετών ανατροπών στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Ως πρόεδρος της Fed στη Νέα Υόρκη διατηρεί μόνιμο δικαίωμα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Και τα τελευταία χρόνια, η κεντρική Fed έχει υπάρξει αρκετές φορές υπερβολικά αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη, προχωρώντας στη συνέχεια σε προς τα κάτω αναθεωρήσεις. Παράλληλα, η Fed υποτίμησε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρήσει η ανεργία. Διαβλέπει πλέον πως η ανεργία θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα σχόλια του κ. Ντάντλεϊ συχνά αντανακλούν την κυρίαρχη πεποίθηση στη Fed. Φαίνεται λοιπόν πως η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια από τα τρέχοντα, σχεδόν μηδενικά, επίπεδα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της σταδιακής αναδίπλωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ο Τσαρλς Πλόζερ, επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, φοβάται περισσότερο ανατροπές στον πληθωρισμό. Δήλωσε πως «υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να προσαρμόσουμε την επικοινωνιακή στρατηγική μας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Ειδικότερα, πιστεύω πως οι κατευθύνσεις που δίνουμε για τη μελλοντική στρατηγική μας είναι παθητικές». Ο προβληματισμός του κ. Πλόζερ αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες μιας μειοψηφίας στην κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των πληθωριστικών πιέσεων έως την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Το σκεπτικό είναι να γίνει η Fed πιο επιθετική στην επικοινωνιακή στρατηγική της, ξεκαθαρίζοντας πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο εγγύς μέλλον, ώστε να «προλάβει» μια άνοδο του πληθωρισμού. Ο κ. Ντάντλεϊ ανήκει στη μερίδα των αξιωματούχων που δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες για μια επιτάχυνση του πληθωρισμού. «Κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες θεωρώ πως η κατάλληλη στάση είναι να συνεχίσουμε την ήπια πολιτική μας, διότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος για την πραγματοποίηση των στόχων μας, δεν τους έχουμε ακόμη επιτύχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή