Γερμανικό σχέδιο για «μη καταστροφικές» χρεοκοπίες εντός ευρώ

Γερμανικό σχέδιο για «μη καταστροφικές» χρεοκοπίες εντός ευρώ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές από τις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν σήμερα υπερβολικά υψηλό δημόσιο χρέος και τις ευρωεκλογές να έχουν περάσει, μια συζήτηση για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους παραμένει επίκαιρη. Ο επικεφαλής του γνωστού γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών μελετών ZEW, Κλέμενς Φουστ, παρουσίασε χθες μια νέα πρόταση, με αβέβαιη πρακτική εφαρμογή.

«Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου η αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων να μην καταλήγει σε καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη διαδικασία χρεοκοπίας», είπε ο κ. Φουστ παρουσιάζοντας χθες το σχέδιό του στη Φρανκφούρτη. Ο Γερμανός οικονομολόγος διευκρίνισε ότι το σχέδιό του θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως μετά το 2025. Σύμφωνα με τον κ. Φουστ, αν μια χώρα της Ευρωζώνης αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές θα προσφύγει για οικονομική βοήθεια στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Στη συνέχεια ο ESM θα δίνει στην κυβέρνηση της χώρας που αντιμετωπίζει πρόβλημα περιθώριο τριών ετών ώστε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Στην περίπτωση που αυτό δεν πετύχει, τότε ο ESM θα αρχίζει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του υπερχρεωμένου κράτους, αναγκάζοντάς τους να αποδεχτούν «κούρεμα» των ομολόγων τους, ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ της. Στην ουσία, πρόκειται για αντιστροφή του βασικού μοντέλου που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αν κρίνει ότι το χρέος μιας χώρας δεν είναι βιώσιμο, τότε πιέζει τους πιστωτές της να το «κουρέψουν» πριν το ΔΝΤ δανείσει τη χώρα και συντάξει πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της. Το πλεονέκτημα της προσέγγισης του ΔΝΤ είναι ότι η χώρα ξεκινάει την προσπάθεια εξυγίανσης από καλύτερη θέση αφού ήδη έχει αναδιαρθρωθεί το χρέος της. Με την πρόταση Φουστ μπορεί η χώρα που έχει πρόβλημα έχει κίνητρο να μην πετύχει ώστε να «κερδίσει» την αναδιάρθρωση χρέους. Ενα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα των πλέον υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης έχει ως πιστωτές τους υπόλοιπους εταίρους, που μάλλον δεν θέλουν να «κουρευτούν» τα ομόλογα που κατέχουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT