Νέα κόντρα Γερμανίας, Κομισιόν για την ενέργεια

Νέα κόντρα Γερμανίας, Κομισιόν για την ενέργεια

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αντάλλαξαν κατηγορίες για τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σε μία ασυνήθιστα αιχμηρή ανακοίνωση, οι Βρυξέλλες «αντεπιτέθηκαν» στον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι επιχειρεί να θέσει υπό «ομηρία» τη Γερμανία με μη δικαιολογημένες και αυθαίρετες απαιτήσεις. Η διαμάχη, σημειώνει το δημοσίευμα, αφορά τις κρατικές γερμανικές επιδοτήσεις, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγούνται για την υλοποίηση της στροφής της ενεργειακής πολιτικής της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την ταυτόχρονη μείωση του κόστους της βαριάς βιομηχανίας της.

Η Γερμανία σχεδιάζει να παράγει το 60% της ηλεκτρικής της ενέργειας έως το 2035 από ανανεώσιμες πηγές, στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής του ενεργειακού προγράμματός της, η οποία περιλαμβάνει και την εγκατάλειψη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας ενθαρρύνθηκε από ένα γενναιόδωρο σύστημα επιδοτήσεων στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να περιορίσει το κόστος αυτό, με τη μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς καθαρής ενέργειας, τη θέσπιση πλαφόν για νέες επενδύσεις και τον περιορισμό του αριθμού των βιομηχανικών κλάδων που έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιστροφές για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) αναμένεται να ψηφίσει σήμερα τον νέο νόμο, αν και δεν έχει λήξει η μακρά διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του κ. Γκάμπριελ ότι ένα ανοικτό θέμα –που αφορά την υποχρέωση της Γερμανίας να μεταχειρίζεται την εισαγόμενη ενέργεια με τους ίδιους όρους όπως και την εγχώρια παραγωγή– δεν είχε τεθεί ποτέ κατά τους έξι μήνες των διαβουλεύσεων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, ο κ. Αλμούνια υποστήριξε πως η διακριτική μεταχείριση είναι πιθανόν παράνομη και ότι αυτός ο κίνδυνος «είχε γίνει σαφής στις γερμανικές Αρχές από τον Δεκέμβριο του 2013». «Δεν υπάρχει κάτι νέο όσον αφορά την ανάγκη να αντιμετωπισθεί η πιθανή διακριτική μεταχείριση εισαγόμενου ρεύματος από τη Γερμανία», τόνισε ο επίτροπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή