Πρόστιμο-μαμούθ 9 δισ. δολ. στην BNP αποφασίζουν σήμερα οι ΗΠΑ

Πρόστιμο-μαμούθ 9 δισ. δολ. στην BNP αποφασίζουν σήμερα οι ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα διακανονισμό στον οποίο κατέληξε με την BNP Paribas καθώς η γαλλική τράπεζα παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς εις βάρος τους κυρώσεων και δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους σχεδόν 9 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό πλησιάζει επικινδύνως τα προ φόρων έσοδα της ΒΝΡ για το σύνολο του 2013 που έφθασαν τα 11,2 δισ. δολάρια. Θα είναι, άλλωστε, το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή τράπεζα για παραβίαση κυρώσεων κατά χωρών. Αναμένεται, πάντως, πως η γαλλική τράπεζα θα διατηρήσει την άδεια λειτουργίας που διαθέτει από την τραπεζική εποπτική αρχή της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο διακανονισμός ενδεχομένως προβλέπει και τον προσωρινό αποκλεισμό της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας από δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών σε δολάρια. Πηγές που μίλησαν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρουν πως θα πρόκειται κυρίως για συναλλαγές σχετικές με το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η υπόθεση έχει πλήξει τη μετοχή της ΒΝΡ που έχει διολισθήσει κατά 17% από τα μέσα Φεβρουαρίου όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι προχωρεί σε προβλέψεις για την καταβολή προστίμων καθώς εκτιμά πως το ύψος τους μπορεί να είναι τέτοιο ώστε να περιορίσει τα μερίσματα και τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα κάτω του 10%. Σημειωτέον ότι μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση και τους αυστηρότερους κανόνες στους οποίους οδήγησε, το επίπεδο του 10% θεωρείται καθοριστικό ώστε μια τράπεζα να βρίσκεται εκτός ζώνης κινδύνου.

Πηγές προσκείμενες στις επαφές ανάμεσα στη γαλλική τράπεζα και τις αμερικανικές αρχές αναφέρουν πως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξε κάποια στιγμή η πιθανότητα ενός πολύ μεγαλύτερου προστίμου της τάξης των 16 δισ. δολαρίων. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Ζαν Λορέν Μπονάφ, πως θα πρόκειται για «βαρύ πρόστιμο». Επισήμως, πάντως, η τράπεζα δεν έχει σχολιάσει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεών της με τις αμερικανικές αρχές μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 14 Μαΐου, οπότε προειδοποίησε τους μετόχους της ότι θα κατέβαλε πρόστιμο μεγαλύτερο της αρχικής πρόβλεψης για 1,1 δισ. δολάρια.

Η υπόθεση έχει προσλάβει διαστάσεις πολιτικού θέματος στη Γαλλία . Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έχει απευθύνει έκκληση στον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να διασφαλίσει πως θα είναι δίκαιο το πρόστιμο ώστε να μην έχει επιπτώσεις στην οικονομία της Γαλλίας για να εισπράξει την απάντηση πως το θέμα εναπόκειται πλήρως στις δικαστικές αρχές. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί και η παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, που τόνισε πως είναι φυσικό να τιμωρείται κάθε παραβίαση των κανόνων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή