ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Αύξηση των δαπανών για την υγεία

oosa-ayxisi-ton-dapanon-gia-tin-ygeia-2032456

Οι δαπάνες για την υγεία ανέκαμψαν το 2012 στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλές στην Ευρώπη και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μείωσης των δαπανών για τα φάρμακα, η οποία συνεχίζεται, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον οργανισμό αυτόν.

Έπειτα από τη στασιμότητα ή τη μείωση λόγω της κρίσης, οι δαπάνες για την υγεία ανήλθαν στο 2012 το 9,3% του ΑΕΠ κατά μέσον όρο στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, έναντι ποσοστού 9,2% το 2011. Αυτές αυξήθηκαν ωστόσο σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν πριν από την κρίση (8,6%), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στην Γαλλία το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 11,6% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή στο πιο ανεβασμένο επίπεδο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά τις ΗΠΑ (16,9%) και την Ολλανδία (11,8%).

Στην Ευρώπη, οι δαπάνες για την υγεία συνέχισαν να υποχωρούν το 2012 στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως και την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα ήταν σε πραγματικές τιμές (δηλαδή πέραν του πληθωρισμού) κατώτερες κατά 25% από το επίπεδό τους το 2009, "κυρίως λόγω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες".

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, η τάση ήταν ωστόσο ανοδική: στην Χιλή και στο Μεξικό για παράδειγμα, με αυξήσεις στις δαπάνες για την υγεία το 2012 ύψους 6,5% και 8,5% αντίστοιχα, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο μέρος "με την συνέχιση των προσπαθειών για να διασφαλιστεί μια καθολική κάλυψη της ιατρικής ασφάλισης και η πρόσβαση όλων στην περίθαλψη", διευκρινίζει ο ΟΟΣΑ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ καταγράφουν μια πτώση σε πραγματικές τιμές των δαπανών τους για φαρμακευτικά προϊόντα από το 2009 και αυτή η μείωση συνέβαλε στην γενική επιβράδυνση των δαπανών για την υγεία τα τελευταία χρόνια.

"Οι μειώσεις αυτές εξηγούνται κυρίως από τον περιορισμό της επιστροφής των χρημάτων για ορισμένα φάρμακα, τις μειώσεις της τιμής ορισμένων φαρμάκων και της ανάπτυξης της αγοράς γενόσημων, η οποία συνδέεται ταυτοχρόνως με την εκπνοή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για ορισμένα φάρμακα και την προώθηση της χρήσης γενόσημων μεταξύ των ασθενών, των γιατρών και των φαρμακοποιών", σύμφωνα με τον οργανισμό.

Μεταξύ του 2008 και του 2012, το κομμάτι της αγοράς γενόσημων αυξήθηκε κατά μέσον όρο 20% για να φτάσει στο 24% των συνολικών δαπανών για φαρμακευτικά προϊόντα κατά μέσον όρο. Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ισπανία (+100%), στην Γαλλία (+60%), στην Δανία (+44%) και στην Βρετανία (+28%).