Στήριξη από Ε.Ε. στις βουλγαρικές τράπεζες

Στήριξη από Ε.Ε. στις βουλγαρικές τράπεζες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή πίστωσης 1,614 δισ. ευρώ (3,3 δισ. λέβα) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, το οποίο δέχθηκε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Σε μία ασταθή πολιτικά περίοδο και ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, άγνωστοι απέστειλαν μαζικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητών τηλεφώνων πελατών, προκαλώντας πανικό για την ασφάλεια των καταθέσεών τους. Πρόκειται για πελάτες στην τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη First Investment Bank (FIB) και την Corporate Commercial Bank (CCB). Η τελευταία έχει στο πελατολόγιό της πολλές κρατικές εταιρείες, φέρεται να σχετίζεται με παράγοντες της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ενώ έχει και ευρεία στήριξη από τα Μέσα. Πάμπολλοι καταθέτες έσπευσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών, προξενώντας τριγμούς στο σύστημα και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κλείσει προσωρινά την Παρασκευή όλες τις τράπεζες. Λειτούργησαν και πάλι χθες. Μετά πολύωρες διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση, οι αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων και η διοίκηση της κεντρικής τράπεζας με δήλωσή τους έδωσαν εγγυήσεις για τις αποταμιεύσεις και απηύθυναν έκκληση στους πολίτες για ψυχραιμία.

Μετά το πρώτο κρούσμα την περασμένη εβδομάδα στην CCB, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε αναλάβει τον έλεγχό της, ώστε να αποτραπεί μετάδοση του πανικού. Ωστόσο, την Παρασκευή μπροστά από τα υποκαταστήματα της FIB δημιουργήθηκαν ουρές, ενώ, πριν από το κλείσιμό της, αποσύρθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ (800 εκατ. λέβα). «Δεν υπάρχει τραπεζική κρίση, υπάρχει μία κρίση εμπιστοσύνης, η οποία υποδαυλίζεται από την εγκληματική επίθεση εναντίον του χρηματοπιστωτικού κλάδου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεβ. «Τα χρήματα των πολιτών στις εμπορικές τράπεζες στη Βουλγαρία είναι ασφαλή. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε., το Νομισματικό Συμβούλιο της χώρας είναι ακλόνητο και θα παραμένει μέχρι την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Η ισοτιμία του λέβα είναι και θα είναι 1,95583 λέβα/1 ευρώ, έως ότου αντικαταστήσουμε το λέβα με το ευρώ». Οι αρμόδιες υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας διεξάγουν έρευνες, ώστε να εντοπισθούν οι ένοχοι των επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή