Ερχονται πρόσθετα μέτρα στην Πορτογαλία

Ερχονται πρόσθετα μέτρα στην Πορτογαλία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λήψη πρόσθετων μέτρων ενδεχομένως να καταφύγει η Πορτογαλία, ώστε να ανταποκριθεί στους μεγαλόπνοους δημοσιονομικούς της στόχους και παρά το ότι έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακή προσαρμογή. Επιπλέον, η Λισσαβώνα θα κληθεί να το πράξει αυτό ενώ έχει ήδη επισήμως αρνηθεί την τελευταία δόση των 3,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές της (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής συνολικού ύψους 78 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι διεθνείς πιστωτές είχαν δηλώσει στις αρχές Ιουνίου ότι δεν θα εγκρίνουν τη δόση, έως ότου η κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο επινοήσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις στα μέτρα, που είχε απορρίψει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Τελικώς, η κυβέρνηση, επιδιώκοντας και να αποδεσμευθεί από τις απαιτήσεις της τρόικας, αρνήθηκε την τελευταία ένεση ρευστού.

Βέβαια, παραμένει η δέσμευσή της έναντι των Βρυξελλών ως προς την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2015. Συν τοις άλλοις, η χώρα θα εξακολουθήσει να τελεί υπό δημοσιονομική επιτήρηση επί τουλάχιστον 30 χρόνια. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την οδό της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανεξαρτήτως των πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Στατιστική Υπηρεσία της Πορτογαλίας αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2014 εμφάνισε μείωση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ από το σχεδόν 10% την ίδια περίοδο του παρελθόντος έτους. Σε απόλυτους όρους μειώθηκε από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ την εν λόγω τριμηνία ως αποτέλεσμα της περικοπής των κρατικών δαπανών κατά 5,4% και της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κατά 3,2%. Δεδομένου ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση της 31ης Μαΐου ακύρωσε μέτρα, τα οποία είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2014 και αφορούσαν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 4% έως την εκπνοή του 2014 φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι προαναφερθείσες περικοπές, ο κ. Κοέλιο δεν είχε κρύψει την ανησυχία του. Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει την κυβέρνησή του να βρει άλλα μέτρα, ώστε να εξοικονομήσει 800 εκατ. ευρώ και να μην παρεκκλίνει των στόχων του. Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά φορά, που μέτρα λιτότητας κρίνονται αντισυνταγματικά σε διάστημα δύο ετών. Σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές στους Financial Times, μία άλλη επιλογή του Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα ήταν να αυξήσει περαιτέρω τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος ήδη θα αυξηθεί από το 23% σήμερα στο 23,5% το 2015. Ακόμα μία εναλλακτική, τέλος, θα ήταν η ειδική φορολογία στα επιδόματα αδείας του καλοκαιριού και των Χριστουγέννων, καθώς και στην Πορτογαλία οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται με 14 μισθούς ετησίως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή