Η ισχνή ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν αρκεί για αύξηση της απασχόλησης

Η ισχνή ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν αρκεί για αύξηση της απασχόλησης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή ήταν η υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Μάιο, καταδεικνύοντας πως η ισχνή ανάπτυξη των οικονομιών στα 18 κράτη-μέλη απέχει αρκετά από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% τον Μάιο από το 11,7% τον Απρίλιο, με την Ελλάδα να παρουσιάζει για ακόμη μία φορά το υψηλότερο ποσοστό στο 26,8%. Ακολουθούν Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία, ενώ στην Αυστρία και τη Γερμανία η ανεργία κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα. Η Ελλάδα παρουσιάζει, επίσης, το υψηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων. Περίπου το 58% του πληθυσμού των ατόμων έως 25 ετών είναι αποκλεισμένο από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Και ακολουθεί η Ισπανία (54%) και η Κροατία (48,7%) στην τρίτη θέση.

Θετικό σημάδι, πάντως, είναι πως η ανεργία στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση, παρά το γεγονός, βέβαια, ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Δηλαδή από τον Μάιο του 2013, η ανεργία στην Πορτογαλία υποχωρεί από το 16,9% στο 14,3% και στην Ιρλανδία από το 13,9% στο 12%. Στην Ευρωζώνη, συνολικά, ο αριθμός των ανέργων φθάνει τα 18.552 εκατ. άτομα. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν, η μεγαλύτερη άνοδος εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο από 5,8% στο 6,3%, στην Ιταλία από το 12,1% στο 12,6%, στη Φινλανδία από το 8,1% στο 8,5% και στην Ολλανδία από το 6,6% στο 7%.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ποσοστό της ανεργίας κινήθηκε τον Μάιο στο 10,3% από το 10,4% τον Απρίλιο και το 10,9% έναν χρόνο πριν. Ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. υπολογίζεται στα 25.184 εκατ. άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 18.552 εκατ. που εντοπίζονται στην Ευρωζώνη. Συγκριτικά με τον Μάιο του 2013, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 1.361 εκατ. άτομα στην Ε.Ε. και κατά 636.000 άτομα στην Ευρωζώνη. Στη Βρετανία, μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ε.Ε. μαζί με τη Γερμανία και τη Γαλλία, ο δείκτης ανεργίας περιορίζεται στο 6,6%, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων. Καταγράφηκαν, αναλυτικότερα, 3.356 εκατ. άνεργοι κάτω από την ηλικία των 25 ετών τον Μάιο του 2014 στην Ευρωζώνη, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στα 5.187 εκατ. ανέργων στην Ε.Ε. Από τον Μάιο του 2013, δηλαδή προ ενός έτους, ο δείκτης ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών στην Ε.Ε. έφθασε το 22,2% τον Μάιο του 2014 από το 23,6% έναν χρόνο πριν. Στην Ευρωζώνη ήταν υψηλότερος στο 23,3% από το 23,9% που ίσχυε τον Μάιο του 2013.

Οικονομικοί αναλυτές επιφυλάσσονται για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και για το εάν θα είναι αρκετή για να απορροφήσει όλον τον αριθμό των ανέργων που έχασαν τη δουλειά τους εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09 και της συνακόλουθης κρίσης χρέους. Το ζήτημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων απασχολεί τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, διότι είναι πολύ δύσκολη η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Νέο μοντέλο

Το πρόβλημα της ασθενούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν επιλύεται με πρόσθετα χρέη, αλλά με περισσότερη καινοτομία και ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου  οικονομικών  ερευνών DIW, Μαρσέλ Φράτσερ. Ο επικεφαλής του DIW θεωρεί, μάλιστα, λανθασμένες τις προτάσεις κάποιων Ευρωπαίων ηγετών για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι μια ατζέντα ιδιωτικών  επενδύσεων  είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει πως οι ιδιωτικές επενδύσεις  έχουν μειωθεί κατά 4% από το 2008. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φράτσερ δηλώνει κάθετα αντίθετος με την εφαρμογή μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δημοσίων δαπανών. Προτείνει τη δημιουργία φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στην Ευρωζώνη, αλλά και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή