Η GM ανακαλεί επιπλέον 8,23 εκατ. οχήματα.

Η GM ανακαλεί επιπλέον 8,23 εκατ. οχήματα.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα σοβαρά θέματα ασφαλείας της General Motors, η οποία ανακάλεσε επιπλέον 8,23 εκατομμύρια οχήματα, με τα συνολικά αποσυρθέντα οχήματά της να φθάνουν τα 29 εκατομμύρια από τις αρχές του χρόνου. Η τελευταία απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου Μαίρης Μπάρα αφορά αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους, σεντάν και πολλαπλών χρήσεων της περιόδου 1997 – 2014 (Chevrolet Impalas, Chevrolet Malibus, Cadillac CTS Coupe και Cadillac SRX). Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ανέφερε πως θα αυξήσει κατά 500 εκατ. δολάρια, στα 1,2 δισ., τις προβλέψεις του δεύτερου τριμήνου για την κάλυψη των επισκευών. Από την αρχή του έτους οι προβλέψεις ανέρχονται συνολικά στα 2,5 δισ. δολάρια.

Τα τεχνικά προβλήματα των ανακληθέντων μοντέλων ενοχοποιούνται μέχρι σήμερα για τουλάχιστον 16 θανάτους και 61 ατυχήματα, γεγονότα τα οποία αναγνωρίζει και η ίδια η General Motors. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ατυχήματα και δυστυχήματα συνδέονται με ελαττωματικά συστήματα ανάφλεξης. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δυστυχήματα παρόμοια με εκείνα, που η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε συνδέσει με τους 13 θανάτους λόγω βλαβών στο σύστημα ανάφλεξης.

Η General Motors έχει συγκροτήσει ταμείο αποζημιώσεων με κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων από παλαιότερα δυστυχήματα. Ο δικηγόρος Κένεθ Φάινμπεργκ έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Εχει μεγάλη και ανάλογη εμπειρία από την υπόθεση των αποζημιώσεων εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού. Σε κάθε επιζώντα σύζυγο ή κηδεμόνα θύματος καταβάλλονται 300.000 δολάρια και σε περιπτώσεις τραυματισμού από 20.000 – 500.000 δολάρια. Η GM διευκρίνισε πως το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων δεν αφορά την κάλυψη των αποζημιώσεων για τις τελευταίες ανακλήσεις. Εξ ου και πολλοί εκτιμούν πως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακλήσεις μοντέλων, η General Motors θα κληθεί να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια. Oι αποζημιώσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας: αφενός για να αποκατασταθεί η δραστικά πληγείσα φήμη της αυτοκινητοβιομηχανίας αφετέρου για να διευθετηθούν οι εκκρεμείς προσφυγές θυμάτων και συγγενών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή