Σύντομα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα καταβάλει το πρόστιμο των 9 δισ. δολ. η BNP Paribas.

Η BNP Paribas παραδέχθηκε την ενοχή της όσον αφορά δύο ποινικά αδικήματα και συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 9 δισ. δολάρια για να διευθετήσει τις καταγγελίες ότι παραβίασε αμερικανικούς νόμους για κυρώσεις και επέτρεψε τις δραστηριότητες τρομοκρατών και καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν και άλλες χώρες. Σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι αμερικανικές εποπτικές αρχές απαγόρευσαν επίσης στην BNP να κάνει για ένα χρόνο ορισμένες συναλλαγές στο αμερικανικό δολάριο, που αποτελούν πολύ σημαντικό τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας της γαλλικής τράπεζας. Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι αυστηρές ποινές είναι δικαιολογημένες, εξαιτίας των διαρκών και εσκεμμένων παραβιάσεων από την πλευρά της BNP και της επιθυμίας της τράπεζας να θέτει σε άμεση προτεραιότητα τα κέρδη της, ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την τράπεζα για την υποχρέωσή της να κάνει ελέγχους για παράνομες ροές χρημάτων.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση έχουν επιφέρει στασιμότητα στην ανάπτυξη, πάγωσαν τις επενδύσεις και μπορεί να οδηγήσουν τη Μόσχα σε οικονομική απομόνωση, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ρωσικού ΑΕΠ φέτος στο 0,2%, όμως στην έκθεσή του σημειώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι. Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να ξεπεράσει την επίσημη πρόβλεψη (0,5%) και να πλησιάσει ακόμη και το 1%. Επίσης, το Ταμείο σημειώνει ότι όλα αυτά μπορεί να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ρωσίας και η χώρα να δώσει περισσότερη έμφαση στην οικονομική αυτοδυναμία παρά στη συνεργασία της με τον υπόλοιπο κόσμο.

Εκτόνωση της κρίσης.

Εξομάλυνση της λειτουργίας των τραπεζών διαπίστωσε η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται σε ανακοίνωσή της. Χθες, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο από 0,05% σε 0,03%. Σύμφωνα με την ΒΝΒ, το συνολικό ενεργητικό των εμπορικών τραπεζών στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε σε 90 δισ. λέβα (45 δισ. ευρώ) στα τέλη Μαΐου. Την εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα «βλέπει» και η ημερήσια οικονομική εφημερίδα Capital Daily, σε ανάλυση της οποίας τονίζεται ότι «η Δευτέρα 30 Ιουνίου υπήρξε ήρεμη μέρα για το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας».

Περικοπές δαπανών 4 δισ. ενέκρινε η Γαλλία.

Η Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε χθες τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014 με μεγάλη πλειοψηφία –307 ψήφοι υπέρ έναντι 232 κατά–, ο οποίος προβλέπει νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές εκτιμώμενου ύψους 1,1 δισ. ευρώ για περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν τα Ηλύσια Πεδία να επιτύχουν τον στόχο της μείωσης του γαλλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, καθησυχάζοντας παράλληλα τους φόβους των θορυβημένων, λόγω της πορείας της γαλλικής οικονομίας, ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και κάτω από το 3% την επόμενη χρονιά, το όριο δηλαδή που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή