Δεν θα εκδώσει ομόλογα το 2015 η Γερμανία

Δεν θα εκδώσει ομόλογα το 2015 η Γερμανία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία νέα έκδοση ομολόγου δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2015 για τη Γερμανία, όταν Γαλλία και Ιταλία καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να δαμάσουν το έλλειμμα και το χρέος τους. Η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ προβλέπει μείωση χρέους στο 70% του ΑΕΠ μέχρι το 2017. Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’60 που μια γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να δανειστεί από τις αγορές. Προβλέπεται, μάλιστα, να μην καταφύγει το Βερολίνο σε νέα δάνεια τουλάχιστον μέχρι το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Το Βερολίνο δρομολογεί, παράλληλα, αύξηση των δαπανών με επενδύσεις σε υποδομές στις μεταφορές, την παιδεία, την επιστήμη και την έρευνα. Κατά τη διάρκεια του 2015, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προγραμματίζει δαπάνες 299,5 δισ. ευρώ από τα 296,5 δισ. ευρώ που έχουν δρομολογηθεί για το τρέχον έτος. Ταυτόχρονα, τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 278,5 δισ. ευρώ το 2015 από τα 268,2 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστούν το τρέχον έτος, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 2% λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που έχει ανοίξει συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από υψηλά κυβερνητικά στελέχη άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αλλά και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο, δεν είναι σύμφωνοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιμένοντας πως τα μέτρα λιτότητας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση στην κρίση χρέους και την ασθενή ανάπτυξη. Αυτή η πεποίθηση εκφράστηκε για μια ακόμη φορά διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ξοδεύουμε μόνον αυτά που λαμβάνουμε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «επενδύουμε στο μέλλον της Γερμανίας χωρίς να δημιουργούμε νέα χρέη». Πρόσφατα, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν μια επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας, ένα αίτημα που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το γερμανικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή