Μία στις τρεις τράπεζες αναζητεί κεφάλαια

Μία στις τρεις τράπεζες αναζητεί κεφάλαια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο το 8% υψηλόβαθμων στελεχών σε ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούν πως θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) αλλά και της ποιοτικής αξιολόγησης των ισολογισμών (AQR) τους που θα διενεργήσει πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον νέο ρόλο της ως ανώτατη τραπεζική αρχή της Ευρωζώνης. Ωστόσο, επισημαίνει η ΕΥ (πρώην Εrnst & Young) στην αναλυτική έκθεση «European Banking Barometer», το γεγονός, ότι το 19% των στελεχών από 294 ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρεί πιθανή την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, αντανακλά τον βαθμό αβεβαιότητας για τα πορίσματα της αξιολόγησης των τραπεζικών ισολογισμών από την ΕΚΤ.

Οπως προκύπτει, τελικά, από την έρευνα της ΕΥ, το 30% συνολικά των τραπεζών δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου μετά το στρες τεστ της ΕΚΤ, κατά μέσον όρο. Λαμβανομένου υπόψη ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου του 2014, έξι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν ήδη προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Μέχρι τις 4 Απριλίου, αναλυτικότερα, είχαν ήδη αντληθεί 11 δισ. ευρώ από τράπεζες της Ευρωζώνης αντί των 2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από εκείνη την περίοδο και μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2014, ακόμη 10 τράπεζες έχουν αναγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων. Μάλιστα, όπως υπολογίζει η ΕΥ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει, φέτος, κατά 70% περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ.

Ο Στίβεν Λούις, επικεφαλής αναλυτής της Διεθνούς Τραπεζικής της ΕΥ, επεσήμανε τη διάσταση προσδοκιών για την ανάπτυξη και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Επισημαίνει δε πως με μια πιο προσεκτική ματιά αυτή η διάσταση στις προσδοκίες των τραπεζικών στελεχών καταδεικνύει μια «διευρυνόμενη απόκλιση μεταξύ των ισχυρών και των αδυνάτων». Οι ισχυρότερες τράπεζες αναμένουν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις φέτος και, ως αποτέλεσμα αυτού, θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον δανεισμό και τις αμοιβές, ενώ οι πιο αδύναμες τράπεζες θα συνεχίσουν να ανησυχούν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εχουμε ήδη δει σημαντική προληπτική άντληση κεφαλαίων στην αγορά.

Ισπανικές και αυστριακές

Τα στελέχη των ισπανικών και των αυστριακών τραπεζών εκδηλώνουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το ύψος των επισφαλών δανείων τους, ενώ οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες δεν διαβλέπουν αύξηση των προβλέψεών τους. Σε συνολική βάση, το 30% από τις 294 τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα της EY εκτιμά ότι δεν θα αποφύγουν αύξηση των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια. Το 25%, αντίθετα, προεξοφλεί μείωση των προβλέψεων εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014 έναντι του 14% που είχε καταγραφεί πέρσι. Στελέχη του 35% ισπανικών τραπεζών θεωρούν ότι θα πρέπει να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, ενώ το 25% δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Τονίζουν ότι έχει γίνει αναπροσαρμογή στην αξία των χαρτοφυλακίων τους για τα ακίνητα και τηρούν επιφυλάξεις για τις τυχόν επιπτώσεις στους ισολογισμούς τους από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένων των τοποθετήσεών τους σε κρατικά ομόλογα. Στην Αυστρία, τα τραπεζικά στελέχη είναι ιδιαίτερα ανήσυχα από τις συνθήκες στην εγχώρια οικονομία και την έκθεσή τους στην ανατολική Ευρώπη. Αντίθετα, μόνον 4% των στελεχών σε γερμανικές τράπεζες διαβλέπει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το 2% θεωρεί ότι είναι μια πιθανότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή