ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 0,15% τα επιτόκια

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 0,15% τα επιτόκια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια-κλειδιά της σε ιστορικά χαμηλά σήμερα, καθώς συνεχίζει ακόμη να αποτιμά τις συνέπειες των δίχως προηγούμενο μέτρων που έλαβε πριν από τέσσερις εβδομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσχέρειες.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου σε λίγο θα παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή του περίπλοκου συνόλου μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Ο Ντράγκι αναμένεται επίσης να διαβεβαιώσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά για μια μακρά χρονική περίοδο μετά τις ανακοινώσεις του Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό 0,15% και μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων τραπεζών για πρώτη φορά σε αρνητικό ποσοστό, στο -0,1%, ώστε να ενθαρρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν πιστώσεις στις αγορές για καλύτερες αποδόσεις.

Οι τράπεζες είναι αναγκασμένες ως εκ τούτου να πληρώνουν για να αποθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, αντί να προχωρούν σε δανεισμό, επενδύσεις ή άλλη παραγωγική χρήση τους.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο σημαντική κεντρική τράπεζα μείωσε ένα από τα βασικά της επιτόκια σε αρνητικό έδαφος στην Ιστορία.

Εξάλλου στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο περιλαμβανόταν η χορήγηση άλλων 400 εκατ. ευρώ σε φθηνά δάνεια προς ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μολαταύτα και παρά τα μέτρα της ΕΚΤ, οι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν πως η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν μεταβάλλεται σημαντικά προς το καλύτερο.

Το ευρώ κυμαινόταν σε μια ισοτιμία περί το 1,37 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση αυτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή