Αρνητική αναθεώρηση του ΔΝΤ για την γαλλική οικονομία

Αρνητική αναθεώρηση του ΔΝΤ για την γαλλική οικονομία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί τα χείρω σήμερα τις προβλέψεις του για την πορεία της οικονομίας της Γαλλίας και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα είναι φέτος 0,7%, από για 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του τον Απρίλιο. Το 2015 αναμένει ανάπτυξη 1,4% και 1,7% το 2016. Στη συνέχεια, το 2017, 1,8% και 1,9% για τις δύο επόμενες χρονιές.

Η γαλλική κυβέρνηση από την πλευρά της ελπίζει ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει το 1%, μια πρόβλεψη όμως την οποία πλέον υποστηρίζουν λίγοι οικονομολόγοι και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του που αφορά τη Γαλλία προέβλεψε επίσης ότι δεν θα υπάρξει «αξιοσημείωτη» μείωση της ανεργίας πριν το 2016. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σταθερό φέτος στο 10,3%, το 2015 να μειωθεί στο 10,2%, το 2016 στο 10%, το 2017 στο 9,7%, το 2018 στο 9,4% και τέλος το 2019 στο 9,3%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας διαφέρουν από αυτές της γαλλικής κυβέρνησης: εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 4% του ΑΕΠ, την ώρα που το Παρίσι αναμένει να μειωθεί στο 3,8%.

Για την επόμενη χρονιά το ΔΝΤ αναμένει το έλλειμμα να είναι στο 3,4%, το 2016 στο 2,7%, το 2017 στο 2,1%, το 2018 στο 1,2% και το 2019 στο 0,3%.

Εξάλλου το Ταμείο σημειώνει στην έκθεσή του ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει το Παρίσι.

Το ΔΝΤ χαιρετίζει «ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων που βασίζονται στην σωστή κατανόηση των προβλημάτων» και μια «φιλόδοξη» στρατηγική, ενώ εκτιμά «ότι ο ρυθμός και τα μέσα δημοσιονομικής σταθεροποίησης είναι οι σωστοί».

Εξάλλου το ΔΝΤ συνιστά στη Γαλλία να μην εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, όμως ανησυχεί για τις «(πολιτικές και κοινωνικές) πιέσεις που θα μπορούσαν να αυξηθούν καθώς προχωρούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ενώ εκτιμά ότι «θα πρέπει (η κυβέρνηση) να αντισταθεί σε αυτές (τις πιέσεις) διότι υπάρχει μικρό περιθώριο ελιγμών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή