Μπουένος Αϊρες καλεί δικαστή Γκριέζα

Μπουένος Αϊρες καλεί δικαστή Γκριέζα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκειμένου να αποφύγει μια νέα στάση πληρωμών στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα έχει παρέλθει η περίοδος χάριτος του ενός μηνός μετά τη λήξη των ομολόγων της, η Αργεντινή ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί με τα hedge funds που δεν έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Επιχειρεί, όμως, να διασφαλίσει πρώτα ότι θα ξεπαγώσουν οι πληρωμές της προς το 92% των ομολογιούχων της, που το 2005 και το 2010 συναίνεσαν σ’ ένα «κούρεμα» των ομολόγων τους κατά 70%.

Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται να στείλει στη Νέα Υόρκη κυβερνητικό κλιμάκιο για να διαπραγματευθεί με τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Γκριέζα που, προ δύο εβδομάδων, συντάχθηκε ουσιαστικά με τα hedge funds, όταν κάλεσε την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής να τα αποπληρώσει στο ακέραιο και μάλιστα κατά προτεραιότητα έναντι του 92% των πιστωτών της που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Αργεντινής, Χόρχε Καπιτάνιτς, το ζητούμενο είναι «να τηρηθούν οι αναδιαρθρώσεις του 92,4% του χρέους και να διασφαλισθούν θεμιτές συνθήκες για όλους τους πιστωτές».

Το Μπουένος Αϊρες έχει καταθέσει ποσό άνω του ενός δισ. δολαρίων στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon, αλλά ο δικαστής Τόμας Γκριέζα απέτρεψε την αποπληρωμή των ομολογιούχων, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την ενέργεια και ζητώντας την επιστροφή του ποσού στις Αρχές της Αργεντινής. Οπως, όμως, αντιτείνει το Μπουένος Αϊρες, τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στους ομολογιούχους. Πηγές προσκείμενες στην Bank of New York Mellon αναφέρουν πως η τράπεζα θα διαβουλευθεί επισήμως με τον δικαστή στις 8 Ιουλίου. Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός με τα hedge funds, η Αργεντινή θα εξωθηθεί στη δεύτερη στάση πληρωμών σε διάστημα 12 ετών μολονότι είναι ικανή και πρόθυμη να εξυπηρετήσει το αναδιαρθρωμένο χρέος της. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα hedge funds που αποκαλούνται «αρπακτικά» από το Μπουένος Αϊρες και όχι μόνον, καθώς πάγια τακτική τους είναι να αγοράζουν πάμφθηνα ομόλογα χωρών που τελούν υπό πτώχευση και να διεκδικούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή