«Αξιοπρεπές ωρομίσθιο» από Nestle στη Βρετανία

«Αξιοπρεπές ωρομίσθιο» από Nestle στη Βρετανία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα μπροστά κάνει η Nestle Βρετανίας και Ιρλανδίας, απαντώντας με μία θετική και αποφασιστική κίνηση στη δημόσια συζήτηση για τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζομένων. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο όμιλο του κλάδου της μεταποίησης στη χώρα, ο οποίος λαμβάνει πιστοποίηση καταβολής «αξιοπρεπούς ωρομισθίου» από τον αρμόδιο οργανισμό Living Wage Foundation. Αυτό σημαίνει πως η Nestle γενικεύει και θεσμοθετεί την καταβολή του «αξιοπρεπούς ωρομισθίου» και στους μόνιμους υπαλλήλους της αλλά και στους εργαζομένους με καθεστώς υπεργολαβίας. Ουσιαστικά αυξάνει το ωρομίσθιο των τελευταίων από τις 6,31 στις 7,65 λίρες συνολικά και στις 8,80 λίρες ειδικά στην περιφέρεια του Λονδίνου. Η Nestle κατέβαλε στους μονίμους ήδη το «αξιοπρεπές ωρομίσθιο» και στους λοιπούς το «ελάχιστο ωρομίσθιο» των 6,31 λιρών. Το λεγόμενο «αξιοπρεπές ωρομίσθιο» ορίζεται σε ετήσια βάση από ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος εξετάζει το αναγκαίο ποσόν αξιοπρεπούς διαβίωσης για ένα άτομο στη Βρετανία. Ωστόσο αυτός ο υπολογισμός δεν είναι δεσμευτικός για τους εργοδότες. Το μείζον ζήτημα της αξιοπρεπούς αμοιβής, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας, έχει δημιουργήσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο οργανισμός Living Wage Foundation έχει εκχωρήσει πιστοποιήσεις σε 45.000 εταιρείες- εργοδότες στη Βρετανία μέχρι σήμερα, αλλά δεν αρκούν. Παραμένουν σε επίπεδα κάτω από εκείνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης για 5,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Oπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian, την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν 33.000 υπογραφές σε επιστολή προς την αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, Tesco, με την οποία της ζητούσαν οι υπογράφοντες να καταβάλει το «αξιοπρεπές ωρομίσθιο». «Θα πρέπει να επισημάνουμε πως παρατηρείται όξυνση της φτώχειας σε όσους εργάζονται μεν, αλλά οι αμοιβές τους είναι υποτυπώδεις», υπογραμμίζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. «Οπότε οι εργοδότες φαίνεται να αγνοούν την ευθύνη που έχουν να καταβάλουν αξιοπρεπείς αμοιβές. Η Nestle αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, καθώς δηλώνει ότι το να αποζημιώνεις επαρκώς τους εργαζομένους δεν ωφελεί μόνον την κοινότητα αλλά και την επιχείρηση αυτή καθ’ αυτή. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Nestle Βρετανίας και Ιρλανδίας, Φιόνα Κέντρικ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένας μεγάλος εργοδότης στη χώρα, γνωρίζουμε τι οφείλουμε να πράξουμε και ξέρουμε πως θα ωφελήσει όχι μόνον τους εργαζομένους μας αλλά και τις κοινότητες, στις οποίες ζουν και εργάζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή