ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η κρίση του ευρώ πέρασε, αυτό που έρχεται τώρα είναι μια πολιτική κρίση»

«Η κρίση του ευρώ πέρασε,  αυτό που έρχεται τώρα  είναι μια πολιτική κρίση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Στο κατάμεστο (παρά το Μουντιάλ) θέατρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης Βozar στις Βρυξέλλες, τρεις άνθρωποι που η γνώμη τους έχει ιδιαίτερο βάρος παρουσίασαν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης. Ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο, ο Τζορτζ Σόρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ και ενώ μπορεί να διαφώνησαν σε αρκετά, αυτό στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι αν δεν εστιάσει η Ε.Ε. την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μπορεί και να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα δημοκρατίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του διεθνούς επενδυτή που στο παρελθόν είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ευρώ, αλλά πλέον δείχνει να αναθεωρεί κάποιες από τις απόψεις του. «Η οξεία κρίση του ευρώ είναι πια πίσω μας, αλλά τώρα αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση», λέει ο Τζορτζ Σόρος. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρόλο που είχε υποτιμήσει τις δυνατότητες να αλλάξουν οι πολιτικές στην Ευρώπη και πίστευε μέχρι πρόσφατα ότι όποιες αλλαγές γίνονται στις Βρυξέλλες θα είναι μικρές και περισσότερο στο περιθώριο, τώρα αυτό που βλέπει είναι μια πραγματική αλλαγή μέσα από την αναπτυξιακή πολιτική που προτείνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός στα μάτια του Τζ. Σόρος θέλει να εκμεταλλευτεί «κάτι που μέχρι τώρα έχει μείνει ανεκμετάλλευτο», όπως χαρακτηριστικά λέει και αυτό δεν είναι άλλο από την εισαγωγή προγραμμάτων που θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων. Αυτά τα προγράμματα δεν θα κάνουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα έκαναν τα ευρωομόλογα αν είχαν εισαχθεί στην Ευρώπη πριν από μερικά χρόνια και θα είχαν μειώσει το βάθος της κρίσης, λέει. «Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ήταν δυνατόν, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο ζει», αναφέρει ο 83χρονος επενδυτής, ο οποίος όμως βλέπει ότι αν βρεθεί ένας τρόπος αυτά τα ομόλογα να παρουσιαστούν διαφορετικά και να εκδοθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τότε τα αποτελέσματα μπορεί και να είναι εντυπωσιακά.

Οπως εξηγεί, «100 δισεκατομμύρια σε τέτοια προγράμματα μπορεί να δημιουργήσουν επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ», που εύκολα θα αποπληρωθούν, ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους αναξιοποίητους. Πιο συγκεκριμένα, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής, δημιουργία έξυπνου ηλεκτρικού δικτύου, δημιουργία αμφίδρομου δικτύου παροχής φυσικού αερίου από την Ισπανία ώς την Ουκρανία, τονίζει ο κ. Σόρος με ενθουσιασμό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εγχείρημα.

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση, που προανήγγειλε ο διεθνής επενδυτής, αυτό που τον ανησυχεί βαθιά είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η «Νέα Ρωσία» με τη ριζοσπαστική της κυβέρνηση, όπως την χαρακτηρίζει, δημιουργεί «υπαρξιακό πρόβλημα» στην Ευρώπη και τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερισχύσει ενωμένη.