Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ευνοούν αγορές – δολάριο

Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ευνοούν αγορές – δολάριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν την Παρασκευή τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας μετά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία, κυρίως για το μεταποιητικό τομέα, που δημοσιεύτηκαν από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ΗΠΑ και Κίνα. Στην ανοδική πορεία τους σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν παράλληλα τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα τον μήνα Ιούνιο (288.000 έναντι μέσης εκτίμησης 215.000), ενώ για πρώτη φορά από τα τέλη του 1990 ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης παρέμεινε πάνω από τις 200.000 για πέμπτο συνεχή μήνα. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,1%, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008, έναντι 6,3% τον προηγούμενο μήνα και μέσης εκτίμηση της Fed 6,05% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Η θετική εξέλιξη για την οικονομία των ΗΠΑ που τροφοδότησε την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed ενδεχομένως προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2015, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ευνόησε το αμερικανικό δολάριο, το οποίο κινήθηκε ανοδικά έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε εκ νέου κάτω από το επίπεδο 1,3600 την Παρασκευή έπειτα από προσωρινή ενίσχυση στο 1,3700 στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο είχε αποτελέσει το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Τα σχόλια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, ότι η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει, αν θεωρηθεί αναγκαίο, σε εφαρμογή ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρέασε επίσης αρνητικά την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα -ιστορικά χαμηλά- επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, με την αγορά να εστιάζει την προσοχή της στις προγραμματισμένες ανακοινώσεις τις επόμενες εβδομάδες/μήνες των στοιχείων πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού της Ευρωζώνης διατηρήθηκε τον Μάιο στο 0,5% ετησίως, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, παραμένοντας παράλληλα για όγδοο συνεχή μήνα κάτω από «την επικίνδυνη ζώνη» του 1,0%, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή