ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 33 δισεκατομμυριούχοι της Αυστρίας

Οι 33 δισεκατομμυριούχοι της Αυστρίας

Στην Αυστρία υπάρχουν σήμερα 33 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περιουσία που φθάνει τα 119 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει στο νέο τεύχος του το αυστριακό οικονομικό περιοδικό «Τρεντ» στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνάς του «Οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί».

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, η περιουσία της οποίας υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 44,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που μόνον από την άνοδο των μετοχών της οικογένειας στην αυτοκινητοβιομηχανία Φολκσβάγκεν αυξήθηκε μέσα στο 2013 κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δεύτερος πλουσιότερος πολίτης της Αυστρίας είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ρεντ Μπουλ Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,5 δισεκατομμύρια, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην έβδομη θέση του καταλόγου εμφανίζεται, με περιουσία 3,9 δισ. ευρώ, το όνομα του Αυστροκαναδού εκκεντρικού επιχειρηματία και όψιμου πολιτικού Φρανκ Στρόναχ, του οποίου το νεόκοπο κόμμα «Ομάδα Στρόναχ» είχε αποσπάσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου ποσοστό 5,7%.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί διαθέτουν σήμερα περιουσία συνολικής αξίας 160 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο γνωστός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 Νίκι Λάουντα, με περιουσία άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα, από τους 168.000 «βαθύπλουτους» του κόσμου, δηλαδή εκείνους που κατέχουν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια (21,75 εκατομμύρια ευρώ), οι 384 ζουν σήμερα στη Βιέννη και ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε σχεδόν 500.

Η πόλη με τους περισσότερους βαθύπλουτους στον κόσμο είναι σήμερα το Λονδίνο με 4.940, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.