Αποδόσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου που, ωστόσο, σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρησή τους από τον Ιανουάριο. Ο λόγος είναι ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπής στην προσφορά μαύρου χρυσού, καθώς τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως συνεχίζεται απρόσκοπτα η παραγωγή στο Ιράκ, δεύτερη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη φέρουν, άλλωστε, τους σημαντικότερους λιμένες και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου να έχουν επιστρέψει στον έλεγχο της κυβέρνησης, οπότε εκτιμάται πως θα επιστρέψει σύντομα η παραγωγή σε πολύ πιο φυσιολογικά επίπεδα. Ετσι το Brent βρισκόταν χθες σε επίπεδα που πλησίαζαν τα 111 δολάρια το βαρέλι και το αργό Ν. Υόρκης γύρω στα 103,80 δολάρια το βαρέλι.

Ενίσχυση του χρυσού

H τιμή του χρυσού ενισχύθηκε την Παρασκευή στην αγορά του Λονδίνου μετά την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών στη Γερμανία, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη που καταγράφηκαν στα μέσα της εβδομάδας στο 0,4%. Πρόκειται για τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη που έχουν καταγραφεί από τα μέσα Μαρτίου, καθώς επανήλθαν χθες οι αμφιβολίες για την ισχύ της ανάκαμψης στον ανεπτυγμένο κόσμο μετά τα στοιχεία για τη Γερμανία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καταφεύγουν στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Η τιμή του χρυσού διαμορφώθηκε χθες στα 1.321,89 δολάρια η ουγγιά από τα 1.319,53 δολάρια μια ημέρα πριν λόγω της πτώσης των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 1,7% τον Μάιο στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η τιμή του παλλάδιου, επίσης, κυμαινόταν χθες κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001. Διαμορφώθηκε στα 860,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ έχει αναρριχηθεί στo υψηλό 13ετίας των 865,50 δολαρίων η ουγγιά στο διάστημα του τελευταίου δεκαημέρου. Το παλλάδιο είναι μέταλλο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών, στην κατασκευή κοσμημάτων, σε χημικές εφαρμογές και νομίσματα.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποχώρησαν οι τιμές των ευρωομόλογων για τις χώρες της Ν. Ευρώπης, ενώ ενισχύθηκαν οι αποδόσεις στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου. Στην ελληνική αγορά ομολόγων επικράτησαν υποτονικές συναλλαγές, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 113 εκατ. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται πλέον στη δεύτερη έξοδο της χώρας μας στις αγορές μετά αυτή του Απριλίου με την έκδοση 3ετών ομολόγων για την έκδοση 2,5 έως 3 δισ. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 71,25 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου του 2024 διαμορφώθηκε στα 81,00 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 5,94%. Η διαφορά απόδοσης (spread) από τα γερμανικά ανήλθε στις 468 μ.β. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,46 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,26%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή