Επενδυτική άνοιξη στην αγορά «πράσινων ομολόγων»

Επενδυτική άνοιξη στην αγορά «πράσινων ομολόγων»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από καιρού εις καιρόν εμφανίζεται μια αγορά από το πουθενά. Αυτό συνέβη και με τα «πράσινα ομόλογα», που συνδέουν τα κέρδη από την έκδοση ενός ομολόγου με τις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Οι αρχές που τα εκδίδουν αντλούν κεφάλαια υποσχόμενες να τα δαπανήσουν, για παράδειγμα, στην ανέγερση αιολικών πάρκων. Το 2012 πουλήθηκαν τέτοιου είδους ομόλογα αξίας τριών δισ. δολαρίων. Τους πρώτους έξι μήνες του 2014 έφθασαν περίπου τα 20 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσια από το σύνολο του 2013. Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν σε όλα σύσταση για επένδυση. Πολλές εκδόσεις τους υπερκαλύφθηκαν δύο ή τρεις φορές. Οι μισές εκδόθηκαν από εταιρείες σε αντίθεση με το 2013, οπότε τα περισσότερα «πράσινα ομόλογα» πωλήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ερευνητικός όμιλος Climate Bonds Initiative(Πρωτοβουλία για τα Ομόλογα του Κλίματος), υπολογίζει πως η σωρευτική αξία όλων των «πράσινων ομολόγων» θα είναι της τάξης των 50 δισ. δολαρίων από τα τέλη του 2014.

Τα ομόλογα που εκδόθηκαν φέτος θα είναι διπλάσια ή τριπλάσια των φόρων που θα καταβάλουν οι Γερμανοί για να επιδοτήσουν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Τα «πράσινα ομόλογα» καταδεικνύουν πώς αναπτύσσονται οι αγορές και τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί μια κατάρρευσή τους. Σύμφωνα με μία από τις σχετικές μελέτες, το 55% των ενεργητικών συνταξιοδοτικών Ταμείων είναι εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Με την αγορά «πράσινων ομολόγων» μπορούν να εξουδετερώσουν αυτούς τους κινδύνους. Γι’ αυτό και στη Σουηδία το συνταξιοδοτικό Ταμείο του δημόσιου τομέα έσπευσε να επενδύσει από την αρχή. Σύμφωνα με τη σουηδική τράπεζα SEB, που είναι και η μεγαλύτερη αρχή έκδοσης «πράσινων ομολόγων», πάνω από 250 θεσμικοί επενδυτές έχουν αγοράσει τουλάχιστον ένα «πράσινο ομόλογο».

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρότεινε κάποια κριτήρια επιλεξιμότητας για τα σχέδια που χρηματοδοτούνται από «πράσινα ομόλογα». Στις αρχές του έτους, 13 τράπεζες εκπόνησαν δέσμη αρχών και τις προσυπέγραψαν 49 οργανισμοί. Εχουν εμφανισθεί ανεξάρτητοι όμιλοι που δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις, όπως το Κέντρο Διεθνών Κλιματολογικών και Περιβαλλοντικών Ερευνών του Οσλο (CICERO). Το πρόβλημα είναι πως πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις και το ποιο είναι «πράσινο ομόλογο» θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαμάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή