Ιταλία: Η κρίση πλήττει ακόμη σκληρά τις νότιες περιφέρειες της χώρας

Ιταλία: Η κρίση πλήττει ακόμη σκληρά τις νότιες περιφέρειες της χώρας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα μηνύματα της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης –σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας– φθάνουν από τις περιφέρειες της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας, κι αυτό σημαίνει πως μένουν στο περιθώριο οι φτωχότερες, νότιες περιοχές της χώρας.

Το 2013 η μείωση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 4% στην Κάτω Ιταλία, ενώ, στις κεντρικές περιοχές της χώρας δεν ξεπέρασε το 1,8%. Στην βορειοανατολική Ιταλία ήταν 1,5% και στην βορειοδυτική 0,6%.

Αλλά και όσον αφορά την ανεργία των νέων μέχρι είκοσι εννέα ετών η διαφορά είναι εντυπωσιακή: αυτή δεν υπερβαίνει το 23% στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, όμως «εκτοξεύεται» στο 43% στις νότιες περιφέρειες.

Η Τράπεζα της Ιταλίας υπογραμμίζει εξάλλου ότι πέρυσι σε σύγκριση με το 2012 άρχισε να αυξάνεται η παροχή χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις από τράπεζες και ειδικά ταμεία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Νότια Ιταλία επτά φορές περισσότερο από ότι τις υπόλοιπες ιταλικές περιφέρειες», σημειώνει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Πρόσφατα, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat έκανε γνωστά τέλος νέα στοιχεία βάσει των οποίων η απασχόληση στον βιομηχανικό τομέα, το 2013 μειώθηκε κατά 7,7% από την περιοχή της Νάπολης και κάτω ενώ στην κεντρική Ιταλία η σχετική απώλεια θέσεων εργασίας δεν ξεπέρασε το 0,7%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή