«Κούρεμα» χρέους για τις χώρες του Νότου προτείνει το Ifo

«Κούρεμα» χρέους για τις χώρες του Νότου προτείνει το Ifo

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία είναι η μείωση χρέους για τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, επισημαίνει ο επικεφαλής του έγκριτου οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς – Βέρνερ Ζιν. Με την προοπτική αυτή θα μπορούσαν αυτές οι πληττόμενες χώρες να αναζωογονήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και οι πιστωτές τους να κληθούν να επωμιστούν το κόστος. Σε συνέντευξή του ο κ. Ζιν επικαλέστηκε ως υπόθεση εργασίας τη χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 στις τότε τίγρεις της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία επιλύθηκε ως επί το πλείστον με τη μείωση των χρεών και όχι με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες, οι χώρες είναι υπερχρεωμένες και οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες είναι υπερχρεωμένες εντός της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ifo. «Μπορεί να μην ικανοποιεί τους πιστωτές το να αναγνωρίσουν πως δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά όσο καλύτερα αντιμετωπίσουν την αλήθεια, τόσο καλύτερα».

Το χρέος της Ιταλίας τον Απρίλιο έφθασε τα 2,15 τρισ. ευρώ, ενώ το χρέος της Ελλάδας, το οποίο κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια πιστωτών του Δημοσίου, ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ το ένα τέταρτο και πλέον του εργατικού της δυναμικού είναι εκτός αγοράς. Με το χρέος να έχει φθάσει πλέον σε μη ανεκτά επίπεδα, όπως σημειώνει ο Χανς – Βέρνερ Ζιν, «χρειαζόμαστε μια ευρεία Διάσκεψη Χρέους στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί πολυμερώς η μείωση του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου». Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη είναι πρόθυμοι να αγοράσουν χρεόγραφα, αποσκοπώντας στην αναθέρμανση του πληθωρισμού. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να αρχίσει να αγοράζει ενυπόθηκα χρεόγραφα εντός του 2014. Ο κ. Ζιν τονίζει, τέλος, πως η αποδέσμευση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τοξικά περιουσιακά στοιχεία, θα τις βοηθήσει στα τεστ αντοχής, στα οποία θα υποβληθούν από την ΕΚΤ έως και τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή