Ελβετικές τράπεζες απειλούν Αμερικανούς πελάτες με πάγωμα λογαριασμών

Ελβετικές τράπεζες απειλούν Αμερικανούς πελάτες με πάγωμα λογαριασμών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άλλο άκρο φθάνουν τώρα ορισμένες ελβετικές τράπεζες, καθώς απειλούν Αμερικανούς πελάτες τους με πάγωμα των λογαριασμών τους αν δεν έχουν καταβάλει τους φόρους που τους αναλογούν ή αν δεν προχωρούν στις κατάλληλες κινήσεις ώστε να τους καταβάλουν. Η στάση τους, όμως, διχάζει τους νομικούς κύκλους της Ελβετίας, καθώς μερίδα δικηγόρων εκτιμά πως αποτελεί παραβίαση της ελβετικής νομοθεσίας.

Δεν δευκρίνισαν ποιες τράπεζες αφορά

Η πληροφορία έχει διαρρεύσει από πηγές των ελβετικών τραπεζών που προτίμησαν την ανωνυμία εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, ενώ απέφυγαν να διευκρινίσουν ποιες τράπεζες αφορά. Οπως επισήμαναν, οι ελβετικές τράπεζες προχωρούν στις πιεστικές αυτές κινήσεις ενόψει του τέλους του μηνός, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τη συμμόρφωση όσων ελβετικών τραπεζών έχουν συμφωνήσει με τις αμερικανικές αρχές να διασφαλίσουν τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν σε αυτές Αμερικανοί πολίτες. «Αυτές οι ελβετικές τράπεζες προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους πελάτες τους να κάνουν κάτι που δεν υποχρεούνται βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει» ανέφερε νομικός σύμβουλος και τόνισε ότι αν οι τράπεζες παγώσουν λογαριασμούς, «διαπράττουν το σφάλμα του εξαναγκασμού που συγκρούεται με την ελβετική νομοθεσία για τη σύναψη συμβολαίων».

Οι νομικοί

Δεν συμμερίζονται, βέβαια, την άποψή τους όλοι οι νομικοί της Ελβετίας. «Είναι νομικά αποδεκτό όταν οι τράπεζες έχουν εξαπατηθεί από τους πελάτες που έκρυψαν τη σχέση τους με τις ΗΠΑ» τονίζει Ελβετός νομικός που, ωστόσο, διευκρινίζει πως «υπάρχει πρόβλημα σε όσες περιπτώσεις η τράπεζα ήξερε από την αρχή ότι ο πελάτης ήταν Αμερικανός υπήκοος».

Η υπόθεση αφορά το πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει περισσότερες από 100 ελβετικές τράπεζες με τις αμερικανικές αρχές και προβλέπει ότι θα παρέχουν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές για τις δραστηριότητες των Αμερικανών πελατών τους. Αντάλλαγμα για την προσχώρησή τους στη συμφωνία προβλέπεται να είναι η απαλλαγή τους από κατηγορίες ή πρόστιμα σχετικά με τη διευκόλυνση που παρείχαν στο παρελθόν σε Αμερικανούς πελάτες τους ώστε να μπορέσουν να φοροδιαφύγουν.

Οι ελβετικές τράπεζες έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να αποδείξουν ότι οι πελάτες τους κοινοποίησαν οι ίδιοι τους λογαριασμούς τους στις αμερικανικές αρχές κατόπιν σχετικών πιέσεων των ίδιων των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή