Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας

Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην ατζέντα της ιταλικής προεδρίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο χθεσινό EcoFin, το πρώτο υπό την εποπτεία της ιταλικής προεδρίας, τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν, που προήδρευε του συμβουλίου, τόνισε ότι η ιταλική προεδρία έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλη την ευελιξία που υπάρχει ήδη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και ευχαρίστησε την ελληνική προεδρία για τη δουλειά που έκανε στο τιμόνι της Ε.Ε. Για τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, το ήδη υπάρχον σύμφωνο έχει ελαστικότητα, αλλά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση ώστε «να δούμε πρακτικά ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ιταλική προεδρία επιμείνει να βάλει ψηλά στην οικονομική ατζέντα της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο το θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η στρατηγική που παρουσίασε ο Ιταλός υπουργός στους υπόλοιπους ομολόγους του βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας είναι να αλλάξει η στρατηγική 2020 για την ανάπτυξη, που θεωρείται ότι απέτυχε σε πολλά σημεία. Η στρατηγική αυτή υιοθετήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, στο τέλος του 2009. Οι Ιταλοί έχουν σκοπό να αλλάξουν αυτή τη στρατηγική στο τέλος του έτους, κρατώντας τις προτεραιότητες που έχει, αλλά δίνοντας περισσότερο βάρος στους κανόνες της αγοράς.

Δεύτερος πυλώνας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να προχωρήσουν τα περισσότερα κράτη-μέλη και όχι μόνο αυτά που βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση προγράμματος.

Τρίτος πυλώνας, η εισαγωγή χρηματοδοτικών μέσων για την ενίσχυση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών επενδύσεων.

Για τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, Σιμ Κάλας, «κλειδί για το ξεκλείδωμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι να αγκαλιάσει ολόψυχα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία για τη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους». Ο κ. Κάλας τόνισε ότι όλες οι δαπάνες πρέπει να υπολογίζονται στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των κρατών-μελών, απαντώντας σε αίτημα που είχε θέσει ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, όπου είχε ζητήσει τα μέτρα τα οποία θα χρειαστεί να πάρει για τη μείωση δαπανών του κράτους να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα μιας χώρας.

Ο αναμενόμενος νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ενδεικτικό ότι κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας και τόνισε την ανάγκη για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στις υποδομές. «Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό αν κάνουμε πιο “έξυπνη χρήση” των ισχυόντων κανόνων για μια πιο δημιουργική χρήση των νέων χρηματοδοτικών μέσων», είπε ο κ. Γιουνκέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή