Ερχονται πρόστιμα σε γερμανικές τράπεζες

Ερχονται πρόστιμα σε γερμανικές τράπεζες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνουν οι αμερικανικές αρχές τις κινήσεις επιβολής προστίμων επί των ευρωπαϊκών τραπεζών μία ημέρα μετά την αντίδραση της Γαλλίας στο άνευ προηγουμένου πρόστιμο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων που επέβαλαν στη γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas και την προσπάθεια της δεύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου. Ερχεται τώρα η σειρά των γερμανικών τραπεζών, και μάλιστα των δύο μεγαλύτερων, της Commerzbank, και της Deutsche Bank, δεύτερη και πρώτη σε μέγεθος τράπεζες της Γερμανίας που άρχισαν επαφές με τις αμερικανικές αρχές καθώς τους προσάπτουν την ίδια ακριβώς κατηγορία με την ΒΝΡ: ότι συνεργάστηκαν με χώρες σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων.

Η πτώση κατά 3,5% και 0,5% αντιστοίχως που σημείωσαν χθες οι μετοχές των Commerzbank και Deutsche Bank καταδεικνύει τους τριγμούς αν όχι τον κλονισμό του γερμανικού αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος που συνεπάγεται η εξέλιξη. Παραδόξως δεν συνέβη το ίδιο και με τη μετοχή της παθούσας BNP Paribas, που σημείωσε άνοδο κατά 3,6% όταν διέρρευσε η είδηση ότι της επεβλήθη το ιλιγγιώδες πρόστιμο. Η νέα επίθεση των αμερικανικών αρχών κατά ευρωπαϊκών τραπεζών εντείνει, όμως, τη δυσαρέσκεια στους τραπεζικούς κύκλους της Ευρώπης που, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, «εκλαμβάνουν τη στάση των ΗΠΑ ως οικονομικό ιμπεριαλισμό». Σχολιάζοντας, άλλωστε, η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει πως «οι αμερικανικές αρχές μοιάζουν να θεωρούν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ως έναν χαμένο θησαυρό που προσφέρεται για λεηλασία».

Με ήδη τεταμένες τις σχέσεις Βερολίνου με Ουάσιγκτον, η Commerzbank, που ανήκει κατά 17% στο γερμανικό κράτος, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί πρόστιμο ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Το ποσό ωχριά, βέβαια, μπροστά στο ιλιγγιώδες πρόστιμο που επεβλήθη στην ΒΝΡ αλλά εκτιμάται πως θα αποτελέσει προηγούμενο για την επιβολή ανάλογου προστίμου κατά της Deutsche Bank. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, που έδωσε πρώτη την είδηση, αναμένεται να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία και να απαλλάσσει τη γερμανική τράπεζα από νομικές διώξεις έναντι προστίμου αλλά πιθανώς και άλλων παραχωρήσεων. Εχει προηγηθεί προ ημερών ρεπορτάζ του Ρόιτερς σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν ανακρίσεις σε σειρά τραπεζών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η γερμανική Deutsche Bank, η αμερικανική τράπεζα Banamex USA, ο αμερικανικός βραχίονας της Citigroup, η μεξικανική Banamex καθώς και οι δύο γαλλικές τράπεζες, οι Credit Agricole και Societe Generale. Η δεύτερη σε μέγεθος γερμανική τράπεζα έχει ανακοινώσει από τα τέλη του περασμένου έτους προβλέψεις ύψους 934 εκατ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο των 1,27 δισ. δολαρίων, για την κάλυψη δικαστικών εξόδων σε περίπτωση εναντίον της αγωγής καθώς και για ενδεχόμενα πρόστιμα από πλευράς των αμερικανικών αρχών.

Οπως τονίζει το Ρόιτερς, το ύψος του προστίμου που έχει προηγηθεί κατά της ΒΝΡ έχει ενσπείρει ανησυχία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία ότι οι αμερικανικές αρχές εκμεταλλεύονται καταχρηστικά την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος για να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες σε ξένες επιχειρήσεις που υπόκεινται σε διαφορετικές νομοθεσίες. Εξ ου και η αντίδραση της Γαλλίας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, να ζητεί αναδιάταξη των ισορροπιών στη διεθνή χρήση των νομισμάτων και επέκταση της χρήσης του ευρώ, τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, να δηλώνει πως ήρθε η ώρα της «απο-δολαριοποίησης» και τον διευθύνοντα σύμβουλο της γαλλικής πετρελαϊκής Total να υποστηρίζει πως τα πετροδολάρια δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Κι αυτό γιατί περίπου το 90% των συναλλαγών στις διεθνείς αγορές ύψους 5 τρισ. δολαρίων εκτελούνται στο αμερικανικό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή