Λήγει τον Οκτώβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Λήγει τον Οκτώβριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο θα τερματίσει η Federal Reserve το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εγκαινίασε το φθινόπωρο του 2012, αν βέβαια έως τότε έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην αμερικανική οικονομία όπως τα υπολογίζει σήμερα. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης που είχε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στις 17 και 18 Ιουνίου και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Τα πρακτικά φέρουν τα στελέχη της Τράπεζας να τείνουν σε μια συμφωνία για τη στρατηγική με την οποία θα προχωρήσουν σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Αναφέρουν, πάντως, πως στη συνεδρίαση «επισημάνθηκε η ανάγκη να εξακολουθήσει η νομισματική πολιτική να προωθεί τις ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες που απαιτούνται για να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ φέρονται, άλλωστε, να εκφράζουν ανησυχία για τη διάθεση των επενδυτών να αναλαμβάνουν υπερβολικό ρίσκο, υποτιμώντας την αβεβαιότητα στην αγορά. Ετσι, η δημοσιοποίησή τους είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί προσωρινά η άνοδος του Dow Jones. Σύντομα, πάντως, ο δείκτης ενίσχυσε περαιτέρω τα κέρδη του, καθώς η αγορά ερμήνευσε την απόφαση της Fed να επιστρέψει σε περιοριστική πολιτική ως ένδειξη σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών, οικονομικοί αναλυτές μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έσπευδαν νωρίτερα να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο εσπευσμένης αύξησης που θα αιφνιδιάσει τις αγορές. Ο λόγος είναι η πρόσφατη βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθώς και οι ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στον πληθωρισμό. Οπως, άλλωστε, υπογραμμίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι υπολογισμοί των οικονομολόγων σκιαγραφούν και τις μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις προσδοκίες των αγορών αλλά και τις προβλέψεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο Τζαν Χάτζιους της Goldman Sachs, που μέχρι προσφάτως τοποθετούσε την αύξηση των επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2016, τώρα πιθανολογεί πως θα γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2015. Ο Μάικλ Φερόλι της JPMorgan που αρχικά προέβλεπε αύξηση των επιτοκίων για το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους, τώρα την τοποθετεί στο τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενος αφενός τη μείωση της ανεργίας και αφετέρου την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Τονίζει, μάλιστα, πως «παρά την αδυναμία που φαίνεται στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η αμερικανική οικονομία επιταχύνεται με ρυθμούς πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης». Ακόμη νωρίτερα, την τοποθετεί ο Πολ Ασγουορθ της Capital Economics που θεωρεί πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Μάρτιο του 2015, το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η ίδια η Fed παρουσίαζε μέχρι προσφάτως το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που προέβλεπε σταδιακή τους άνοδο, ώστε να φθάσουν στο 1,13% στα τέλη του 2015 και περαιτέρω άνοδο στο 2,5% στα τέλη του 2016. Οπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές, στις αγορές επικρατεί προσδοκία για πολύ πιο σταδιακή και πολύ πιο καθυστερημένη επιβολή μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Το κλίμα αυτό αυξάνει τις πιθανότητες μιας ραγδαίας αντίδρασης των αγορών σε περίπτωση περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομίας ή σε περίπτωση έντονης αντίδρασης της Fed στα βελτιωμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Φερόλι της JPMorgan, μία από τις αιτίες αυτού του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι ότι πολλοί πιστεύουν πως η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θέλει πολύ περισσότερο από τα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα και θα επικρατήσει η δική της άποψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή