Προκαλούν τα πρόστιμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν επιβάλει τεράστια πρόστιμα σε ξένες τράπεζες με παρουσία στις ΗΠΑ που παραβίασαν κυρώσεις της Ουάσιγκτον εις βάρος του Ιράν και άλλων κρατών. Αυτήν την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε ότι έχουν θέσει στο στόχαστρο την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Αν και αυτή η επιχείρηση καταδίωξης αυτών των ευρωπαϊκών τραπεζικών κολοσσών μπορεί να αποφέρει μεγάλο χρηματικό όφελος για τις ΗΠΑ, τελικά μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Από το 2009, οι ΗΠΑ έχουν αποσπάσει πρόστιμα 11 δισ. δολαρίων από ευρωπαϊκές τράπεζες σαν την Credit Suisse Group, τη Lloyds Banking Group, τη Standard Chartered, την HSBC Holdings, την Barclays και την ING Groep NV. Τελευταία και πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία συμφώνησε στην καταβολή προστίμου ρεκόρ 9 δισ. δολαρίων. Η Commerzbank ήδη συνεργάζεται με τις αρχές. Είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό ισοδύναμο με τα καθαρά έσοδα του δωδεκαμήνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η άσκηση διώξεων εις βάρος της Commerzbank είναι σαν να στρέφονται οι ΗΠΑ κατά της ίδιας της Γερμανίας. Η τράπεζα θεωρείται ένας άτυπος εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της γερμανικής οικονομίας. Συν τοις άλλοις, το γερμανικό κράτος κατέχει ποσοστό 17% στην τράπεζα. Δεν είναι παράλογο που οι Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι. Ο γερμανικός Τύπος αντέδρασε με τα ακόλουθα σχόλια:

Οι ΗΠΑ «συμπληρώνουν τα κενά του προϋπολογισμού τους με "πρόστιμα" εις βάρος ξένων τραπεζών». (ημερήσια οικονομική εφημερίδα Handelsblatt)

«Οι ΗΠΑ δεν τηρούν φιλική στάση. Οι φίλοι συμπεριφέρονται με σεβασμό ο ένας απέναντι στον άλλον και δεν δίνουν εντολές». (Handelsblatt)

«Η Ε.Ε. θα πρέπει να επινοήσει ανάλογους, ανούσιους κανόνες και μετά να επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ για την παραβίασή τους». (Ημερήσια Εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung)

«Εξοδος από το δολάριο. Αυτό είναι το μοναδικό δίδαγμα από την ιστορία αυτή. Ετσι θα δοθεί ένα τέλος στον αυταρχισμό αυτής της υπερδύναμης». (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη προκαλέσει την οργισμένη στάση των Γερμανών. Πέρυσι, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανακάλυψε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συνομιλίες και επαφές μέσω του κινητού τηλεφώνου της. Σήμερα έχει ξεσπάσει νέο σκάνδαλο. Ενας διπλός πράκτορας στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας. Η κ. Μέρκελ δήλωσε σχετικά πως η κατασκοπεία παραβιάζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων, μια ηχηρή δήλωση από μια εξαιρετικά συγκρατημένη πολιτικό.

Η εγκράτεια των Γερμανών σε σχέση με τους Γάλλους είναι ζήτημα μόνον πολιτικής ιδιοσυγκρασίας. Μέσα στην εβδομάδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως η υπόθεση της BNP Paribas θα «πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη να χρησιμοποιούμε περισσότερα νομίσματα στις παγκόσμιες συναλλαγές μας», προτρέποντας τους Ευρωπαίους να μην πραγματοποιούν τις μεταξύ τους συναλλαγές με δολάρια. Με τη συμβολή της Γερμανίας, η απειλή των Γάλλων θα μπορούσε να υλοποιηθεί με ευκολία.

Mια χώρα που παρακολουθεί με αγαλλίαση τις επιθέσεις των ΗΠΑ εις βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να αρχειοθετήσουν την υπόθεση της BNP Paribas εάν η Γαλλία αρνούνταν να παραδώσει δύο ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral στη Μόσχα. Μπορεί η επιβολή χρηματικών ποινών εις βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι αποκλειστικά νομικό ζήτημα για τις ΗΠΑ, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν αντιμετωπίζουν έτσι το ζήτημα. Εάν η Ουάσιγκτον θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι είναι φίλοι και σύμμαχοι τότε θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τη δυσαρέσκειά τους .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή