Πορτογαλικός ιός «χτύπησε» τις αγορές

Πορτογαλικός ιός «χτύπησε» τις αγορές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανδαιμόνιο επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων, επηρεάζοντας ακόμη και τη Wall Street, αφού η μητρική της Banco Espirito Santo, η μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα στην Πορτογαλία, καθυστέρησε την πληρωμή χρεολυσίων σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές στην Ελβετία, πυροδοτώντας φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού Νότου και όχι μόνον. Επικράτησε κλίμα πανικού σε όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Banco Espirito Santo να αναστέλλεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Πορτογαλίας ύστερα από πτώση άνω του 17%. Τα προβλήματα φερεγγυότητας που προκύπτουν για την Banco Espirito Santo αλλά και τον ευρύτερο όμιλο Espirito Santo International υπενθύμισαν στις αγορές πως το τοπίο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κρύβει ακόμη δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η συγκυρία δε είναι αρκετά ατυχής, καθώς οι εντυπώσεις για τις τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν βελτιωθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες ενόψει των τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και της ποιοτικής αξιολόγησης των ισολογισμών τους από την ΕΚΤ. Δηλαδή, οι τράπεζες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα των αγορών για να αντλήσουν αναγκαία κεφάλαια ώστε να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες της EBA και της ΕΚΤ. Χθες, αυτό το θετικό κλίμα αντικαταστάθηκε με πανικό, υπενθυμίζοντας πόσο εύθραυστες είναι ακόμη οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών σε αρκετές ιταλικές τράπεζες. Ο δείκτης PSI-20 στη Λισσαβώνα απώλεσε το 4,1% της αξίας του, αφού μία ημέρα πριν είχε ήδη υποχωρήσει κατά 2,13% έπειτα από την ανακοίνωση της Espirito Santo International ότι προς το παρόν αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως προς τους επενδυτές της. Η Espirito Santo Financial Group, θυγατρική της Espirito Santo International και κάτοχος του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Banco Espirito Santo, ανέστειλε χθες με δική της πρωτοβουλία τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων της, επικαλούμενη «συνεχιζόμενες δυσκολίες» στη μητρική της. Η μετοχή είχε ήδη σημειώσει απώλειες 8,9% πριν από την αναστολή της.

Ο ιταλικός δείκτης FTMib διολίσθησε 1,9%. Στην Ισπανία, η τράπεζα Banco Popular Espanol ανέστειλε την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις αγορές. Ακόμη και στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ο γερμανικός δείκτης Dax διολίσθησε 1,52% και στο Παρίσι ο δείκτης Cac-40 υποχώρησε κατά 1,34%. Το κλίμα πανικού επεκτάθηκε και στις αγορές κρατικών ομολόγων, με επίκεντρο την Πορτογαλία. Οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας αναρριχήθηκαν από το 3,652% την Τρίτη στο 3,989% χθες. Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων προσέγγισαν χθες το 3% στο 2,944% ενώ αυτές των ισπανικών διαμορφώθηκαν στο 2,815%. Πτωτικά κινήθηκε, επίσης, η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να παρουσιάζουν απώλειες 0,4% και 0,26% λίγο πριν από το κλείσιμο. Τα επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν στο γιεν και τον χρυσό, αναζητώντας καταφύγιο. Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 1% στα 1.341,54 η ουγγιά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαρτίου. Το γιεν αναρριχήθηκε κατά 0,5% στα 101,14 ως προς το δολάριο και κατά 0,7% στα 137,66 ως προς το ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας ήδη άσκησε πιέσεις στην Banco Espirito Santo για να διορίσει νέο επικεφαλής, έχοντας διαθέσιμα 6,5 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της εάν κριθεί αναγκαίο. Πράγματι, τον περασμένο μήνα, ο τρισέγγονος του ιδρυτή της τράπεζας και εκτελεστικός πρόεδρος από το 1990, Ρικάρντο Σαλγκάντο, υπέβαλε την παραίτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή