Ο περίπλοκος ιστός πίσω από την Βanco Espirito Santo

Ο περίπλοκος ιστός πίσω από την Βanco Espirito Santo

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βanco Espirito Santo αποτέλεσε χθες την αρχή ενός ντόμινο μαζικών ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεν είναι, όμως, παρά ένα μικρό κομμάτι σε ένα περίπλοκο ιστό τραπεζών και επενδυτικών οίκων του πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου Espirito Santo InternationaΙ (ESI), ο οποίος διατηρεί την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα της Βanco Espirito Santo (BES). Πρώτον, μεγαλύτερος μέτοχος της BES είναι η Espirito International Group (EIG), θυγατρική της ESI. Η τράπεζα δηλαδή είναι τμήμα του ισχυρού ομίλου ESI και έχει πουλήσει ομόλογά του, αμφιβόλου φερεγγυότητας, σε λιανικούς και θεσμικούς επενδυτές. Οπότε η επιστολή της Banque Privee Espirito Santo, μια ιδιωτική τράπεζα της ESI στην Ελβετία, ότι θα καθυστερήσει την πληρωμή των επενδυτών της ενίσχυσε φόβους για την οικονομική κατάσταση του ομίλου και κατ’ επέκταση της BES. Δεύτερον, η BES έχει παραχωρήσει δάνεια στην Αγκόλα, πρώην αποικία της Πορτογαλίας από το 2005. Σύμφωνα με την KPMG, τα επισφαλή δάνεια στην Αγκόλα έχουν αυξηθεί κατά 84% το 2010 – 2013.

Η κυβέρνηση της Αγκόλας έχει παραχωρήσει μια μορφή «προσωπικών εγγυήσεων» που καλύπτει 70% ενός χαρτοφυλακίου δανείων 6 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της BES κυμαίνεται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή