Προϋπολογισμός ανάπτυξης και μείωσης ελλείμματος

Προϋπολογισμός ανάπτυξης και μείωσης ελλείμματος

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για τόνωση της ανάπτυξης, η νέα κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε χθες έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μεταρρύθμιση της οικονομικής πολιτικής. Στόχος της είναι μια ανάπτυξη από 7% ώς 8% και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1%. Η μείωση του ελλείμματος βασίζεται στην κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων σε τρόφιμα, καύσιμα και φυτοφάρμακα που εκτιμάται ότι κοστίζουν στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας περίπου 40 δισ. δολάρια ετησίως. Οπως τόνισε, πάντως, ο Αρούν Τζάιτλεϊ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι, η μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την κατάργηση των επιδομάτων, αλλά χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα δίνονταν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να μειώνεται στα 31,6 δισ. δολάρια από τα 35,92 δισ. του Μαΐου και να διαψεύδει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για περαιτέρω διόγκωσή του στα 36,95 δισ. Τα στοιχεία δεν προκάλεσαν αρνητική αντίδραση στις αγορές, καθώς ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να καταφύγει σε κάποιο μεγάλο πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Ισχυρότερους κραδασμούς μπορεί να προκαλέσουν, όμως, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας οι κατηγορίες του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου CCTV ότι η Τράπεζα της Κίνας έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος για να βοηθήσει πλούσιους Κινέζους να βγάλουν μεγάλα ποσά από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή