Ενώνουν τις δυνάμεις τους τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ενώνουν τις δυνάμεις τους τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων τους σε ό,τι αφορά την υπό διαπραγμάτευση διμερή συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ). Ενόψει του έκτου γύρου των σχετικών διαπραγματεύσεων που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, θέτουν ως όρο για να στηρίξουν τη συμφωνία μια σειρά αιτημάτων που άπτονται ευαίσθητων θεμάτων όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων στις online επικοινωνίες. Παράλληλα ζητούν να αποσυρθεί πρόβλεψη της συμφωνίας που επιτρέπει στους επενδυτές να θέτουν τις διαφωνίες τους με τις κυβερνήσεις στην κρίση ανεξάρτητων επιτροπών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο των ΗΠΑ, το AFL-CIO, και τη συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργατικών Συνδικάτων που έχουν αναφέρει ότι η επίμαχη συμφωνία θα είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία που θα στηρίξουν ύστερα από δεκαετίες. Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times επισημαίνει ότι η υπόσχεση αυτή καθιστά τα εργατικά συνδικάτα στοιχεία-κλειδιά για την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της κοινής γνώμης.

Τα εργατικά συνδικάτα δεν έχουν, πάντως, ώς τώρα εκφέρει οριστική εκτίμηση, αλλά επιμένουν να εξαρτούν τη στήριξή τους από το κατά πόσον θα είναι η συμφωνία ευνοϊκή για τους εργαζομένους και αν θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε επιστολή τους προς τη βρετανική εφημερίδα, «όπως η επιχειρηματική κοινότητα από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει ενώσει τις δυνάμεις της για να προωθήσει το όραμά της για μια εταιρική σχέση για το εμπόριο και τις επενδύσεις, το ίδιο πρέπει να κάνει και η κοινότητα των εργαζομένων». Τονίζουν, μάλιστα, ότι «αν η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να δώσει αυτό που μπορεί πέραν του να διογκώσει τη δύναμη της Wall Street, πρέπει να αρχίσει με αυτήν τη συμφωνία». Αγγίζουν, έτσι, το ακανθώδες θέμα των προσωπικών δεδομένων που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Βερολίνο και γενικότερα με την Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις που φέρουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν Ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή