Παγκόσμιος πόλεμος τιμών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα σε μία έκθεση εταιρικών αποτελεσμάτων πολλά «κατηγορώ» για τις επιπτώσεις του «μετωπικού ανέμου των νομισμάτων» επί της χαμηλότερης από την αναμενόμενη κερδοφορίας. Ας πούμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους: δεν είναι μετωπικός άνεμος, αλλά ένας παγκόσμιος πόλεμος τιμών, ο οποίος ενδεχομένως να εκτραχυνθεί για τις πολυεθνικές, προτού αποκλιμακωθεί. Προσφάτως ήταν η σειρά του βρετανικού ομίλου ένδυσης και υψηλής ραπτικής, Burberry, να διαμαρτυρηθεί για τις ζημίες λόγω διακυμάνσεων στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Ανάλογα παράπονα είχαν διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες από αμερικανικές, νοτιοκορεατικές, ελβετικές και, φυσικά, ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Burberry ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τις ισοτιμίες θα μειώσουν τα κέρδη λιανεμπορίου κατά 94 εκατ. δολάρια (με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) και θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα από την εκχώρηση αδειών εκμετάλλευσης. «Οι μετωπικοί άνεμοι, οι οποίοι σχετίζονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχουν επιταθεί», δήλωσε η γενική οικονομική διευθύντρια της Βurberry, Κάρολ Φεργουέδερ. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι η κατάσταση το 2015 θα είναι χειρότερη.

Σε μεγάλο βαθμό ο δυσμενής αντίκτυπος της Burberry συνδέεται με την ισχυρή στερλίνα. Τον Ιούνιο η Nike, λόγου χάριν, δήλωσε πως οι ζημίες λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών περιόρισαν τα μεικτά της κέρδη του οικονομικού τέταρτου τριμήνου του 2014 κατά 30 εκατ. δολάρια. Λίγο καιρό πριν η Coca – Cola και η Pepsi, ομοίως, είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στα έσοδα και τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα ανέφεραν την υποτίμηση του μπολιβάρ, του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας, αλλά αυτό μετά δυσκολίας θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν σχεδόν 7% «μετωπικό άνεμο» για τα λειτουργικά κέρδη της Coca – Cola. Η Nestle τον Απρίλιο είχε δηλώσει πως οι ζημίες λόγω διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξάλειψε 8,6% των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου. Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου περιέστειλε τα έσοδα του κολοσσού καταναλωτικών ειδών και αυτό συνέβη δραστικότερα στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ασία.

Μετά είναι οι όμιλοι στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για το επίμονα ισχυρό νόμισμά τους επί σειρά ετών. Ο Φαμπρίς Μπρεζιέ, διευθύνων σύμβουλος της Airbus, απηύθυνε έκκληση στην ΕΚΤ να υποτιμήσει το ευρώ. Τα χαμηλά επιτόκια και η χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υποτίμηση νομισμάτων, αλλά δεν συμβαίνει. Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ο Τζέρεμι Γουόρνερ επισημαίνει πως οι πολιτικοί στον ανεπτυγμένο κόσμο επιδίδονται σε έναν «ανελέητο ανταγωνιστικό πόλεμο υποτιμήσεων των νομισμάτων τους». Ολες οι ανεπτυγμένες οικονομίες ακολουθούν ταυτόχρονα την ίδια πολιτική χαμηλών επιτοκίων και στήριξης των οικονομιών τους. Οπότε τα νομίσματά τους δεν ωφελούνται το ένα έναντι του άλλου. Επίσης, οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τις αναδυόμενες αγορές, όπου η νομισματική πολιτική είναι πιο αυστηρή, λιγότερο ασφαλείς λόγω πολιτικού ρίσκου. Τοποθετούν, λοιπόν, κεφάλαια στα περιφερειακά ομόλογα σαν να έγιναν πλέον η Πορτογαλία και η Ελλάδα υπεύθυνες δανειολήπτριες, ενώ αποφεύγουν σθεναρά τη Ρωσία. Οι αναδυόμενες κερδίζουν από τα τεχνητά αδύναμα νομίσματα και οι πολυεθνικές, που προέρχονται κυρίως από ανεπτυγμένες χώρες, πλήττονται. Το να αποσυρθεί κανείς από έναν πόλεμο τιμών πάντοτε προκαλεί φόβο και έχει κόστος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών δεν προθυμοποιούνται να εισακούσουν τις συστάσεις του Χάιμε Καρουάνα, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, για επιστροφή σε πολιτική σκλήρυνσης. Εντούτοις, έχει δίκιο όταν επισημαίνει ότι η συναίνεση επί του φθηνού χρήματος δεν βοηθά στο να τονωθεί η ζήτηση, εκτός εάν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Επιπλέον, δεν αναθερμαίνει ούτε τις εξαγωγές των ανεπτυγμένων χωρών. Εντούτοις, μια σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες ίσως προκαλέσει ανάλογα πλήγματα σε όσες πολυεθνικές ενοχοποιούν τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις για τα προβλήματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή