Μεγάλες ανατροπές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

Μεγάλες ανατροπές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενεργειακή επανάσταση στις αγορές της Βορείου Αμερικής, με την προοπτική μεγάλης παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μπορεί να καταστήσουν αυτάρκεις τις ΗΠΑ, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte «Oil and Gas Reality Check 2014». Αλλαγές προεξοφλείται ότι θα γίνουν αισθητές στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα. Οπως δηλώνει ο Αντι Καρέβ, επικεφαλής των υπηρεσιών στον κλάδο πετρελαιοειδών και αερίου στην Deloitte Touche, «οι αγορές ενέργειας έχουν στιγματιστεί από γεωπολιτικά κίνητρα και πραγματισμό σε πρωτοφανές επίπεδο. Η επίπτωση της βορειοαμερικανικής ενεργειακής επανάστασης θα γίνει αισθητή σε όλη την Ευρασία. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διεκδικούν τον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια ισορροπία ενέργειας ενόψει της ανερχόμενης κινεζικής και της αναβίωσης της ρωσικής επιρροής».

Η έκθεση θίγει βασικά ζητήματα που ανακύπτουν τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στον παγκόσμιο χάρτη ενέργειας, με πρώτο την ανάδειξη των ΗΠΑ σε καθαρό εξαγωγέα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως προβλέπει η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κ. Καρέβ απορρίπτει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα αποστασιοποιηθούν από το διεθνές τοπίο όταν αποκτήσουν μια αυτονομία στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. «Αυτό το σενάριο είναι απίθανο όσο ξεκινάμε να βλέπουμε νέες πηγές προμηθειών και μεγαλύτερο ανταγωνισμό στη ζήτηση, ειδικά από τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού. Η τάση για τη χρήση πηγών ενέργειας με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον θα ενθαρρύνουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ειδικότερα του υγροποιημένου».

Η Deloitte επισημαίνει, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν αλλαγές στον γεωπολιτικό χάρτη ενέργειας. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και η Ρωσία έχουν κυριαρχήσει στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και αερίου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. «Οι νέες πηγές θα αναταράξουν τις παγκόσμιες αγορές υδρογονανθράκων την επόμενη δεκαετία. Η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία και το Καζακστάν θα αλλάξουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαιοειδών και αερίου. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί μειωμένη κυριαρχία κυρίως των κρατών-μελών του OPEC και της Ρωσίας, οι οποίοι θα αναγκαστούν να συναγωνιστούν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους και την επιρροή τους», συμπλήρωσε ο κ. Καρέβ.

Τέλος, η Deloitte θίγει το ζήτημα των υποδομών και τι υποδεικνύουν τις τάσεις που κυριαρχήσουν τελικά. Επισημαίνει ότι τα παραδοσιακά έργα περιλαμβάνουν παράκτια έργα, έργα σε αβαθή ύδατα, έργα βαρέως πετρελαίου. Ομως τα έργα νέας γενιάς περιλαμβάνουν έργα για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, αέριο προς υγρά (GTL), έργα βαθέων υδάτων και τα έργα στην Αρκτική, ενώ τα αντισυμβατικά έργα αφορούν στο σχιστολιθικό αέριο, στο έγκλειστο πετρέλαιο και στους πετρελαιοφόρους αμμόλιθους στον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή