Κόπασε η πορτογαλική θύελλα, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

Κόπασε η πορτογαλική θύελλα, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επενδυτικό κλίμα καταλάγιασε την Παρασκευή μετά την μπόρα που κλιμακώθηκε την Πέμπτη στις ευρωπαϊκές αγορές. Υστερα από πέντε συνεδριάσεις με αρνητικά πρόσημα, υποχώρησαν χθες οι φόβοι για αλυσιδωτές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τα οικονομικά προβλήματα της πορτογαλικής Banco Espirito Santo. Επειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις της Πέμπτης που οδήγησαν στο «κόκκινο» όχι μόνον τις τραπεζικές μετοχές αλλά συνολικά τους χρηματιστηριακούς δείκτες στον πυρήνα της Ευρωζώνης και τη Wall Street, οι επενδυτές προτίμησαν την Παρασκευή να εστιάσουν στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στη βρετανική Imperial Tobacco Group με τις Reynolds και Lorilland, προμηνύοντας μια συμφωνία-μαμούθ στον κλάδο των καπνοβιομηχανιών.

Στη Λισσαβώνα, ο δείκτης PSI-20 ενισχυόταν λίγο πριν κλείσει, έπειτα από απώλειες 4,6% την Πέμπτη. Την ίδια ώρα στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE Mib κατέγραφε κέρδη της τάξεως κατά 1,3%, αντανακλώντας μια αισθητή βελτίωση από το δισάρεστο κλίμα της προηγούμενης ημέρας οπότε ανεστάλη η διαπραγμάτευση αρκετών τραπεζικών μετοχών. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στη Μαδρίτη, όπου ο δείκτης Ibex-35 εμφάνιζε άνοδο σχεδόν 1%, όταν προχθές οι έντονες πτωτικές τάσεις ανάγκασαν την τράπεζα Banco Popular Espanol να αναστείλει την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς επανήλθαν οι δυσάρεστες αναμνήσεις από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, προ διετίας. Συν τοις άλλοις, «η αγορά παραμένει σε σύγχυση, διότι ο κόσμος είναι αβέβαιος για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ επικρατούν και ανησυχίες για την ολοκλήρωση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει ο Λεξ Βαν Νταμ, διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) στη Hampstead Capital.

Καθησυχάζει η Λισσαβώνα

Η Banco Espirito Santo  (BES) αλλά και η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας επιδίωξαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές και τους καταθέτες της πορτογαλικής τράπεζας ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος χρεοκοπίας. Ψυχραιμία απέπνεαν, παράλληλα, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, συμφωνώντας πως είναι απίθανη μια γενικευμένη κρίση στο τραπεζικό σύστημα του ευρωπαϊκού Νότου από τα πρoβλήματα της BES, μιας από τις ισχυρότερες τράπεζες της Πορτογαλίας.

Για παν ενδεχόμενο, η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Λισσαβώνα (CMVM) απαγόρευσε την ανοιχτή πώληση μετοχών της BES, δηλαδή τα «στοιχήματα» στην πτώση του τραπεζικού τίτλου.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως η έκθεση στον όμιλο Espirito Santo, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κάλυψη υποχρεώσεων απέναντι σε επενδυτές, ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ και δεν «επηρεάζει την κεφαλαιακή της επάρκεια», τονίζοντας πως έχει συγκεντρώσει 2,1 δισ. ευρώ πάνω από τα απαιτούμενα κριτήρια. Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας επεσήμανε ότι οι καταθέτες δεν διατρέχουν κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους, ενώ η Goldman Sachs και η Merrill Lynch Bank of America απέκλεισαν το ενδεχόμενο συστημικών επιπτώσεων στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη επικράτησε πανικός στις αγορές, καθώς η μητρική της BES καθυστέρησε την πληρωμή χρεολυσίων σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές στην Ελβετία, πυροδοτώντας φόβους για αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή