Καθηλωμένες οι επενδύσεις παρά το χαμηλό κόστος δανεισμού

Καθηλωμένες οι επενδύσεις παρά το χαμηλό κόστος δανεισμού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι εταιρείες δαπανούν χρήματα σε νέα εργοστάσια και εξοπλισμό, δηλαδή αυξάνουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους, τότε δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ενισχύεται η ανάπτυξη. Ενας από τους στόχους της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι να ενθαρρύνουν την αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Σήμερα, όμως, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Ερευνα της Standard & Poor’s καταδεικνύει ότι η ανάκαμψη δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση αλλά σε μείωση των επενδύσεων κατά 1% το 2013. Φέτος, αναμένεται περαιτέρω πτώση. Στις αναδυόμενες αγορές μειώθηκαν από το 34% το 2011 στο 27% πέρσι.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι, κατά παράδοση, οι εταιρείες εξόρυξης και ο κλάδος ενέργειας. Αυτοί οι δυο τομείς αναλογούν στο 42% των παγκόσμιων κεφαλαιουχικών δαπανών. Φέτος, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση και στους δυο κλάδους επειδή, ίσως, οι εταιρείες έχουν τη διάθεση να καταλαγιάσουν έπειτα από μια πενταετία έντονης δραστηριότητας.

Οι δαπάνες σε έρευνα και τεχνολογία ήταν υψηλότερες, αντανακλώντας άνοδο 4,7% σε πραγματικούς όρους τόσο το 2011 όσο και το 2012. Αλλά αυτή η δυναμική φαίνεται να επιβραδύνεται παρά τη βελτίωση του τοπίου στην πραγματική οικονομία. Οι δαπάνες στην έρευνα και την τεχνολογία αυξήθηκαν κατά μόνον 2,6% πέρσι και οι τάσεις για το 2014 δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές.

Γιατί, όμως, οι εταιρείες δεν έχουν εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος δανεισμού και δεν αυξάνουν τις επενδύσεις τους; Ενας προφανής λόγος είναι ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων δεν αυξάνονται πλέον με τόσο ταχείς ρυθμούς. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, περιορίζονται, παράλληλα, και τα περιθώρια για επενδύσεις.

Το πρόβλημα

Ερευνα σε βρετανικές επιχειρήσεις αποκαλύπτει ότι η αβεβαιότητα για τη ζήτηση και ο κίνδυνος των χαμηλών αποδόσεων είναι οι βασικοί λόγοι που αποθαρρύνουν τα στελέχη να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών τους. Είναι σαν το πρόβλημα της κότας με το αυγό. Εάν δεν υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη, οι εταιρείες δεν θα προχωρήσουν σε δαπάνες. Αλλά εάν δεν δαπανήσουν περισσότερα, δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή