Συμπράξεις και εξαγορές στην αμερικανική καπνοβιομηχανία

Συμπράξεις και εξαγορές στην αμερικανική καπνοβιομηχανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανακατατάξεις βρίσκεται ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας μετά την ανακοίνωση της Reynolds American Inc. (RAI), με τα γνωστά τσιγάρα Camel, ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά της επίσης αμερικανικής Lorillard. Ενας συνδυασμός των δυο αμερικανικών ομίλων θα αναδείκνυε μία ανταγωνίστρια, η οποία θα πλησίαζε έτι περαιτέρω τη διεθνώς πρωτοπόρο καπνοβιομηχανία Αltria. Από την πλευρά της, η βρετανική British American Tobacco (BATS) με το 42% στη Reynolds Αmerican στηρίζει τη συμφωνία, ζητώντας επιπλέον μετοχές για να διατηρήσει το ποσοστό της. Ανεξαρτήτως όλων αυτών και για να περιοριστούν τα προβλήματα στη λειτουργία του θεμιτού ανταγωνισμού, η Imperial Tobacco Group διαπραγματεύεται και με τις δυο εταιρείες RAI και Lorillard με στόχο να αγοράσει επιμέρους εμπορικά τους σήματα.

Πεδίο αντιπαράθεσης

Επειτα πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ RAI και Lorillard, οι οποίες άλλοτε προχωρούσαν και άλλοτε διακόπτονταν, η υλοποίηση μίας συμφωνίας θα είναι αρκετά περίπλοκη λόγω μεγεθών και εμπλοκής αρκετών εταιρειών. H RAI μαζί με τη Lorillard αντιστοιχούν συνολικά σε χρηματιστηριακή αξία 56 δισ. δολαρίων και σε ετήσιες πωλήσεις 13 δισ. δολαρίων και πλέον. «Η τελευταία εξέλιξη απλώς αποδεικνύει ό,τι μας ήταν ήδη γνωστό, δηλαδή ότι η αμερικανική καπνοβιομηχανία βρίσκεται σε πυρετώδη συσπείρωση», τονίζει ο Κρις Γουίκχαμ, αναλυτής της Oriel Securities. «Είμαστε στο πρώτο στάδιο μεγάλων μαχών και τώρα ορίζεται το πεδίο της αντιπαράθεσης». Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών (RAI, Lorillard, Imperial), το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα της Lorillard, το Newport, θα συμπλεύσει με το Camel της RAI, απειλώντας το Μarlboro της κορυφαίας Altria, το οποίο ισοδυναμεί με το 44% της αγοράς των ΗΠΑ. Η δε Ιmperial Tobacco ενδιαφέρεται να αγοράσει τα εμπορικά σήματα Kool, Winston και Salem της RAI, χωρίς να αποκλείει την απόκτηση και του Maverick της Lorillard.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή