Τα ασθενή στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και η Πορτογαλία ανησυχούν τις αγορές

Τα ασθενή στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και η Πορτογαλία ανησυχούν τις αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έκλεισαν την Παρασκευή τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια έπειτα από μία σειρά πρόσφατων ασθενών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή του Μαΐου σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία), τα οποία δημιούργησαν ανησυχίες για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε με ρυθμό 1,4% ετησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 (0,2% σε τριμηνιαία βάση), με την αγορά να θεωρεί αβέβαιο το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης το επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης 1,0% ετησίως το 2014 στην Ευρωζώνη έπειτα από συρρίκνωση 0,4% το 2013, ενώ για τα επόμενα δύο έτη, 2015 και 2016, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στο 1,7% και 1,8% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία πληθωρισμού από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, την Κίνα, τα οποία έδειξαν επιβράδυνση του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο στο 2,3% ετησίως από 2,5% ετησίως τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλαν επίσης στην αυξημένη διάθεση των επενδυτών για αποφυγή ρίσκου την εβδομάδα που διανύσαμε δεδομένου ότι δημιούργησαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης του ΑΕΠ το τρέχον έτος με ρυθμό χαμηλότερο του 7,5% που είναι ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης (και παράλληλα ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 1990).

Οι φόβοι των επενδυτών ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας ενδεχομένως τροφοδοτήσουν πιέσεις σε αγορές άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης συνέβαλαν επίσης σε κάποιον βαθμό στο αρνητικό κλίμα των χρηματιστηριακών αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συγκεκριμένες αγορές δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ουσιαστικά από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed (17-18 Ιουνίου), τα οποία έδειξαν ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της παραμένει σχετικά μακρινό ενδεχόμενο αν και το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων θα τερματιστεί -όπως άλλωστε αναμενόταν- τον Οκτώβριο του 2014. Το αρνητικό κλίμα για τις κύριες χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς ευνόησε τις αγορές κρατικών ομολόγων σε ΗΠΑ και Γερμανία. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού τίτλου διαπραγματευόταν την Παρασκευή αργά στην Ευρώπη κοντά στο 1,204%, οριακά υψηλότερα από το 1,198%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου, στο οποίο βρέθηκε προσωρινά την προηγούμενη ημέρα, έναντι επιπέδων κοντά στο 1,290% μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή