Ο συναγερμός στην Ευρωζώνη δεν έχει λήξει

Ο συναγερμός στην Ευρωζώνη δεν έχει λήξει

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ρωτήσει κανείς τον ανώτατο διευθυντή επενδύσεων της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, Μαξιμίλιαν Τσίμερερ, για το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, απαντά κατηγορηματικά: «Τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και όλοι το γνωρίζουν πως η κρίση στην Ευρωζώνη δεν έληξε». Με τα υπερβολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ οι επενδυτές παρακινούνται να στραφούν ομαδικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Εντούτοις, αυτό δεν είναι επαρκής θεραπεία, κατά το υψηλόβαθμο στέλεχος της Allianz. Οι επενδυτές έλαβαν μία υπόμνηση της αστάθειας την Ευρωζώνη μετά την πρόσφατη πτώση μετοχών και τιμών ομολόγων εξαιτίας της υπόθεσης της τράπεζας Espirito Santo. «Υπάρχει μία και μόνον χώρα, η οποία εμφάνιζε το 2013 επίπεδα χρέους χαμηλότερα από εκείνα του 2012 και αυτό είναι ένδειξη ότι η κρίση χρέους δεν αποτελεί παρελθόν», επισημαίνει ο κ. Τσίμερερ.

Η Allianz περιορίζει την έκθεσή της σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και μετακινεί τα κεφάλαιά της σε «πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι υποδομές και τα ακίνητα».

Η παλαιότερη υπόσχεση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι θα πράξει κάθε τι δυνατόν να περιφρουρήσει το ευρώ λειτούργησε ως επιβεβαίωση για τον Μαξιμίλιαν Τσίμερερ ότι οι αγορές δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012. «Δεν προβλέπω νέα κρίση, γιατί η ΕΚΤ κάθεται στη θέση της και έχει μία μηχανή εκτύπωσης χρήματος στα χέρια της» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει τίτλους, ούτως ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα. Το 89% των επενδύσεων της Allianz είναι τοποθετημένο σε χρεόγραφα πάγιου εισοδήματος, οι μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό 7% και τα ακίνητα και το ρευστό αντιπροσωπεύουν το 2%. «Η αγορά ομολόγων αισθάνεται πολύ καλύτερα από ό,τι είναι οι οικονομικές συνθήκες στην πραγματικότητα», παρατηρεί τέλος ο αναλυτής της Commerzbank, Ντάβιντ Σάουτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή