Η Αργεντινή ελπίζει σε συμβιβασμό με τα «αρπακτικά»

Η Αργεντινή ελπίζει σε συμβιβασμό με τα «αρπακτικά»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην Αργεντινή και τα hedge funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της διαγράφεται για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης.Κρίνοντας από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι δύο πλευρές φαίνονται πρόθυμες να διαπραγματευθούν, μολονότι δεν παύουν να εκφράζουν αμοιβαία καχυποψία. Με σκοπό τη διαπραγμάτευση έχει μεταβεί από την αρχή της εβδομάδας κλιμάκιο της αργεντίνικης κυβέρνησης στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ. Εχει ήδη αρχίσει επαφές με τον μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ, τον οποίο έχει ορίσει ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, ο δικαστής δηλαδή που κάλεσε το Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει πρώτα εις το ακέραιο τα hedge funds καταβάλλοντάς τους 1,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να μην εμποδίσει την αποπληρωμή όσων πιστωτών έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους το 2005 και το 2010.

Από πλευράς των hedge funds έχει εκφρασθεί η πρόθεση να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μπουένος Αϊρες, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση και να βρεθεί λύση. Την πρόθεση αυτή εξέφρασε μιλώντας στους Financial Times ο Τζέι Νιούμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Elliott Management, που ηγείται όσων funds έχουν αγοράσει ομόλογα Αργεντινής έναντι χαμηλού τιμήματος, όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση αλλά διεκδικούν δικαστικώς την αποπληρωμή εις το ακέραιον της ονομαστικής τους αξίας. Ο ίδιος δήλωσε, όμως, ότι δυσπιστεί σε ό,τι αφορά την πρόθεση της Αργεντινής «να βρει εγκαίρως τρόπο να διευθετήσει τα χρέη της», ενώ επιρρίπτει στον Αργεντινό υπουργό Οικονομικών ότι αποφεύγει να έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής των funds.

Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες της Αργεντινής αναφέρουν πως το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν σκοπεύει να υποβάλει άμεσα προτάσεις στα hedge funds, αλλά αρχικά θα ανιχνεύσει αν οι πιστωτές προτίθενται, όντως, να διαπραγματευθούν. Και στο μεταξύ, παρά τα στενά περιθώρια που έχει μέχρι το τέλος Ιουλίου, το Μπουένος Αϊρες εξακολουθεί να κατηγορεί για μεροληψία τα αμερικανικά δικαστήρια που συντάχθηκαν με τα hedge funds, τα οποία αποκαλεί «αρπακτικά», όπως έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά εξαιτίας αυτής της τακτικής τους να επιτίθενται κατά χωρών που πτωχεύουν. Ο χρόνος πιέζει, πάντως, καθώς στο τέλος Ιουλίου εκπνέει η περίοδος χάριτος του ενός μηνός μετά τη λήξη των ομολόγων της Αργεντινής που έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Το Μπουένος Αϊρες έχει καταθέσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon για την αποπληρωμή του 92% των πιστωτών που έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση. Ο δικαστής Τόμας Γκρίεζα, όμως, έδωσε εντολή στην τράπεζα να μην προχωρήσει στις πληρωμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή