Νέα διοίκηση στην πορτογαλική Banco Espirito Santo

Νέα διοίκηση στην πορτογαλική Banco Espirito Santo

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορτογαλική κεντρική τράπεζα επέβαλε τον άμεσο διορισμό νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Banco Espirito Santo (BES), η οποία προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Με την κίνηση αυτή επιταχύνεται κατά δύο εβδομάδες η αντικατάσταση των μελών της διοίκησης της τράπεζας, τα οποία είχαν τοποθετηθεί από τον οικογενειακό όμιλο Espirito Santo (τον μεγαλύτερο μέτοχος της BES), με μία ανεξάρτητη διοικητική ομάδα που δεν έχει σχέσεις με τον όμιλο ή το σημερινό διοικητικό συμβούλιο.

Η μετοχή της BES κατρακύλησε περισσότερο από 36% την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή της στον όμιλο Espirito Santo, μετά την αδυναμία της μητρικής εταιρείας του οικογενειακού ομίλου να πληρώσει γραμμάτιά της.

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ζήτησε από τη BES να συγκαλέσει χθες βράδυ έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και να ορίσει τον Βίτορ Μπέντο, έναν σεβαστό οικονομολόγο και διευθυντή επιχειρήσεων, ως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο με άμεση ισχύ της σχετικής απόφασης.

Ο κ. Μπέντο και η νέα ομάδα αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, όταν ο Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο – που ήταν επί 22 χρόνια εκτελεστικός πρόεδρος της BES – αναμένεται να παραιτηθεί μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο. Καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της τράπεζας θα αναλάβει άμεσα ο Ζοάο Μορέιρα Ράτο, που είναι σήμερα επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας, και τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου θα αναλάβει Ζοζέ Ονόριο που είναι στέλεχος επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Ο όμιλος Espirito Santo, η γαλλική τράπεζα Credit Agricole – ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της BES – και οι εποπτικές Αρχές της χώρας έχουν εγκρίνει ήδη τον διορισμό των τριών νέων διοικητικών στελεχών της τράπεζας από το τέλος του μήνα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι δεν θα καλούνται οι φορολογούμενοι της χώρας να διασώζουν τράπεζες που χρεοκοπούν, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα υπάρξει κρατική στήριξη της BES.

Ο κ. Κοέλιο δήλωσε ότι «οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να υφίστανται τις επιπτώσεις των λανθασμένων συμφωνιών τους» και ότι «οι φορολογούμενοι δεν θα καλούνται για να καλύπτουν τις ζημιές ιδιωτικών εταιρειών». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν το τίμημα μίας αποτυχίας επαρκούς αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων τους, προσθέτοντας ότι «αυτό το τίμημα δεν πρέπει να καταβάλλεται από την κοινωνία ως σύνολο και πολύ λιγότερο από τους φορολογούμενους».

Τα σχόλια του Πορτογάλου πρωθυπουργού έγιναν μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της τράπεζας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's την Παρασκευή. Και οι δύο οίκοι υποβάθμισαν το αξιόχρεο της BES στην «πολύ κερδοσκοπική» κατηγορία, αιτιολογώντας την απόφασή τους με την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά την έκθεσή της στον οικογενειακό όμιλο Espirito Santo που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η πλήρης έκταση της έκθεσης της BES στον όμιλο Espirito Santo μπορεί να μην έχει ακόμη φανεί πλήρως. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η έκθεση της τράπεζας με δάνεια και άλλες μορφές μπορεί να την οδηγήσει σε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η BES, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Πορτογαλίας καθησύχασαν ότι η τράπεζα είναι θωρακισμένη από τα προβλήματα του ομίλου Espirito Santo και ότι δεν κινδυνεύει η φερεγγυότητά της.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει κεφαλαιακό απόθεμα 2,1 δισ. ευρώ, πάνω από το ελάχιστο υποχρεωτικό ύψος των κεφαλαίων, και ότι η έκθεσή της στις εταιρείες του ομίλου Espirito Santo ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή