Σε νέο ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ανήλθε σε 2,166 τρισ. ευρώ

Σε νέο ιστορικό υψηλό το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ανήλθε σε 2,166 τρισ. ευρώ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση παρουσίασε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο τον Μάιο ανήλθε σε 2,166 τρισ. ευρώ, αναφέρουν επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 96 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ, το οποίο «βαρύνει όπως πάντα τις νεότερες γενεές».

Το αρνητικό ρεκόρ προέκυψε παρά την θετική πορεία των φορολογικών εσόδων οι οποίες τον Μάιο –σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013– αυξήθηκαν κατά 2,9%.

"Ιλ Μεσατζέρο": Πιέζει ο Ρέντσι για ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ασκεί μεγάλη πίεση στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να εγκριθεί ένα νέο, έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ», γράφει σήμερα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να καλύπτει όλη την ερχόμενη πενταετία, συνολικού ύψους διακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα επικεντρώνεται στους τομείς της παιδείας, των υποδομών, της ψηφιακής τεχνολογίας, της έρευνας, των μεταφορών και της επαγγελματικής κατάρτισης».

Η Ιλ Μεσατζέρο επικαλείται ως πηγή της πληροφόρησής της τον Ιταλό υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γκρατσιάνο Ντελρίο, στενό συνεργάτη του Ιταλού πρωθυπουργού. Στόχος των Ρέντσι και Ολάντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποφασίσει να λάβει σαφείς δεσμεύσεις, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την αυριανή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι τα σχετικά κονδύλια θα πρέπει να εξασφαλισθούν διαμέσου των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με την έγκριση των Project Bonds (ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης) που θα πρέπει να βοηθήσουν σε παρεμβάσεις και δημόσια έργα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή