Ξεκαθάρισμα δανείων λόγω stress test

Ξεκαθάρισμα δανείων λόγω stress test

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση ή αναδιάρθρωση δανείων που αφορούν εμπορικά ακίνητα, ακίνητα από πλειστηριασμούς και ενυπόθηκα δάνεια με υψηλό ρίσκο, συνολικού ύψους 584 δισ. ευρώ, σχεδιάζουν τράπεζες, «κακές τράπεζες» και διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων σε θέματα ακίνητης περιουσίας Cushman & Wakefield. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, ειδικότερα, επιδιώκουν την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από περιουσιακά στοιχεία που φέρουν υψηλό ρίσκο λόγω των πιέσεων που δέχονται για να αντεπεξέλθουν στα τεστ κοπώσεως αυτό το φθινόπωρο.

Από τις αρχές του έτους, τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και «κακές» τράπεζες σαν την ισπανική Sareb έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες πώλησης που περιλαμβάνουν χαρτοφυλάκια ακινήτων αξίας 40,9 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 611% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield. Η ισπανική Sareb όπως και η ιρλανδική ΝΑΜΑ είναι οι «κακές» τράπεζες που δημιουργήθηκαν στις χώρες αυτές για να απορροφήσουν τα προβληματικά και ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Στην Ισπανία διατίθενται σε πώληση περιουσιακά στοιχεία που συσχετίζονται με την αγορά ακινήτων, συνολικού ύψους 192 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με όλο το 2013, η αξία των υφιστάμενων συμφωνιών είναι κατά 30% υψηλότερη. Εάν συμπεριληφθούν οι συναλλαγές που περιλαμβάνουν ακίνητα από πλειστηριασμούς, τότε η αξία των συμφωνιών φτάνει τα 60 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος των πωλήσεων σε χαρτοφυλάκια δανείων αυξήθηκε στα 621 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους αντί 346 εκατ. ένα χρόνο πριν. Μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά χαρτοφυλακίων δανείων ακινήτων εκδηλώνεται από αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες σαν τη Lone Star Funds και την Cerberus Capital Management, οι οποίες έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες συνολικού ύψους 15 δισ. και 6,3 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες έχουν διοχετεύσει έναν τεράστιο όγκο κεφαλαίων σε χαρτοφυλάκια δανείων ακινήτων, σημειώνει ο Φρανκ Νίκελ, εκτελεστικός πρόεδρος της Cushman. «Τα επικείμενα τεστ κοπώσεως που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρωζώνη υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προμηνύουν μεγάλη δραστηριότητα στη σύναψη τέτοιας φύσεως συμφωνιών μέσα στην επόμενη διετία», προβλέπει ο Φεντερίκο Μοντέρο της Cushman.

Στην BES το 4,99% της μητρικής

H Espirito Santo Financial Group, μητρική της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito, πούλησε το 4,99% στην τελευταία, ώστε να ανταποκριθεί σε δανειακές της υποχρεώσεις. Η μητρική διατηρεί πλέον το 20,1% στην τράπεζα. Ταυτόχρονα, με την πώληση αποχώρησε και ο 70χρονος διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito, Ρικάρντο Σαλγκάδο, ο δισέγγονος του ιδρυτή της. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας παρενέβη μετά την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας με τη μετοχή της Banco Espirito να υποχωρεί 36%, λόγω προβλημάτων της μητρικής της. Εξ ου και η κεντρική τράπεζα ζήτησε διοικητικό ανασχηματισμό. Οι αγορές είχαν δεχθεί πλήγμα και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές, όταν έγινε γνωστό πως η μητρική Espirito Santo Financial Group δεν κατόρθωσε να εξοφλήσει βραχυπρόθεσμες οφειλές της. Υπήρξαν έντονες ανησυχίες πως κινδυνεύουν τα χρήματα των καταθετών της Banco Espirito, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας με κριτήριο τη χρηματιστηριακή της αξία. Σε πρόσφατες δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η αναταραχή λόγω της πορτογαλικής τράπεζας καταδεικνύει ότι η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή