Νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ε.Ε.

Νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Ε.Ε.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επανάληψη των συνομιλιών προχωρούν στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ώστε να προωθήσουν τη σύναψη συμφωνίας για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Η σχεδιαζόμενη ζώνη αποσκοπεί στο να αναθερμάνει το εμπόριο και να περιορίσει τα εμπόδια στη διεξαγωγή του, όπως οι δασμοί και οι διαφορές στη νομοθεσία. Υπό το πρίσμα νέων ισχυρισμών για παρακολούθηση της Γερμανίας από τις ΗΠΑ, σε χθεσινή δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Η Γερμανία θα ωφεληθεί από τη συμφωνία, αρκεί οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται με διαφάνεια, ειδάλλως δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει σχεδόν πριν από ένα χρόνο σε σύνοδο του G8. Πρωτεργάτες ήταν από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, ενώ από πλευράς ΗΠΑ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Τότε ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει πως δεν υπάρχει πιο δυναμικός τρόπος να ενεργοποιηθεί η οικονομική ανάπτυξη από την τόνωση του εμπορίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα της απελευθέρωσης του εμπορίου, όπως η μείωση ή ακόμα και η εξάλειψη των δασμών, καθώς και οι φόροι που επιβάλλονται μόνο σε εισαγόμενα προϊόντα. Επιπλέον, συζητείται η διαχείριση των ξένων επενδύσεων. Ενα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία είναι η ιδέα να επιτρέπεται σε επενδυτές να προσφεύγουν κατά κυβερνήσεων στα διεθνή δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή