Κρίσιμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία αναμένουν σήμερα οι αγορές

Κρίσιμα στοιχεία για την κινεζική οικονομία αναμένουν σήμερα οι αγορές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακτινογραφία της οικονομίας της Κίνας, καίριου παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία αλλά και τελευταία στόχου των επενδυτών, θα προσελκύσει σήμερα το ενδιαφέρον των αγορών, καθώς αναμένεται ότι το Πεκίνο θα δώσει στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις στον ασιατικό οικονομικό γίγαντα. Από τον συνδυασμό αυτών των στοιχείων θα διαφανεί σε ποιο βαθμό επιτυγχάνει το Πεκίνο τους στόχους που έχει θέσει για το τρέχον έτος, με απώτερο σκοπό την αλλαγή οικονομικού μοντέλου με τη στροφή προς την εγχώρια ζήτηση, την κατανάλωση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κινεζικού λαού.

Το πλέον κρίσιμο ερώτημα είναι ασφαλώς αν η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα αποφύγει μια «ανώμαλη προσγείωση», διατηρώντας ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αν οδεύει στο να επιτύχει τον στόχο του 7,5% που έχει θέσει για την ανάπτυξη στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Δημοσκόπηση του Reuters φέρει τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών να συγκλίνουν σε μια ανάπτυξη 7,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τον ίδιο ρυθμό που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο. Στην περίπτωση, όμως, που ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ είναι πιο κοντά στο 7% παρά στον στόχο του 7,5% ενδέχεται το Πεκίνο να αναγκαστεί να καταφύγει εκ νέου σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Στροφή στην κατανάλωση

Εξίσου κρίσιμο είναι το πόσο επιτυχώς στρέφεται η χώρα στην αύξηση της κατανάλωσης, ώστε να απεξαρτηθεί σταδιακά ο ρυθμός ανάπτυξης από τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις που δεν παύουν, όμως, να αποτελούν τον ασφαλέστερο δρόμο προς την τόνωση της οικονομίας. Το περασμένο έτος, ο στόχος φάνηκε να μην επιτυγχάνεται, καθώς οι επενδύσεις συνεισέφεραν στον ρυθμό ανάπτυξης κατά 54% εξαιτίας ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων δαπανών για σχέδια υποδομής που άρχισαν να υλοποιούνται το καλοκαίρι του 2013. Στο μεταξύ, η κατανάλωση αντιπροσώπευε το 50%, ποσοστό μικρότερο του αντίστοιχου των δημοσίων δαπανών. Η εξέλιξη καταδεικνύει πως έχει αντιστραφεί η πορεία που είχε δρομολογηθεί το αμέσως προηγούμενο έτος. Ο λόγος είναι προφανώς τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο με έργα υποδομής, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγή πρώτων υλών για τη χρήση τους σε αυτά τα σχέδια. Αν τα νέα στοιχεία φέρουν και πάλι τις επενδύσεις να υπερβαίνουν την κατανάλωση ως ποσοστό συνεισφοράς στην ανάπτυξη, αυτό θα καταδεικνύει πως το Πεκίνο αναγκάστηκε και πάλι να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη εις βάρος της αλλαγής οικονομικού μοντέλου.

Ο στόχος των υπηρεσιών

Ενας ακόμη στόχος του Πεκίνου είναι η ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών ως ποσοστό του κινεζικού ΑΕΠ με απώτερο σκοπό πάντα την εδραίωση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται πλέον τόσο στη χρήση των φυσικών πόρων ούτε στη βαριά βιομηχανία και τον συνεπακόλουθο αντίκτυπό της στο περιβάλλον. Ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς η ανάπτυξη στον κλάδο των υπηρεσιών έχει υπερβεί εκείνη της βιομηχανικής παραγωγής τα τελευταία πέντε τρίμηνα. Τέλος, το Πεκίνο έχει θέσει στόχο τη μείωση των τιμών των ακινήτων και την αποτροπή μιας «φούσκας» στην κινεζική αγορά στέγης με την αύξηση των νέων οικοδομών. Σε περίπτωση που επιταχυνθεί η ανάπτυξη στον κλάδο των κατασκευών, θα στηριχθεί γενικότερα η οικονομία με την τόνωση των σχετικών τομέων όπως η παραγωγή οικοδομικών υλικών και επίπλων, αλλά και ο κλάδος των μεταφορών. Σημειωτέον ότι τα υφιστάμενα στοιχεία φέρουν την αγορά στέγης να συνεισφέρει κατά 23% στο σύνολο της κινεζικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή