«Κόκκινη» κάρτα σε αμερικανικούς δασμούς

«Κόκκινη» κάρτα σε αμερικανικούς δασμούς

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αποφάνθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τη νομοθεσία του, όταν αποφάσισαν να επιβάλουν υψηλούς δασμούς στα προϊόντα από χάλυβα της Κίνας, στα φωτοβολταϊκά συστήματα και σε σειρά άλλων προϊόντων. Κατά την Ουάσιγκτον, τα εν λόγω προϊόντα απολαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις. Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, που κίνησε η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούσαν συγκεκριμένες μεθόδους για να διαπιστώσουν εάν ορισμένα εισαγόμενα αγαθά έχουν λάβει αθέμιτη τιμολόγηση. Η Ινδία προσέφυγε στον ΠΟΕ λόγω δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα από τρεις μεγάλες βιομηχανίες της.

Από πλευράς τους, διπλωματικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως αμφότερες οι υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν διαφορετικά όργανα του διεθνούς οργανισμού την τελευταία διετία, φανερώνουν τη διάχυτη ανησυχία για τη θεωρούμενη από πολλούς παράνομη προστασία των Αμερικανών παραγωγών από την κυβέρνησή τους.

Στην περίπτωση της Κίνας η επιτροπή του ΠΟΕ συμπέρανε το εξής: ότι η Ουάσιγκτον υπερέβη τα όρια, όταν αποπειράθηκε να δικαιολογήσει τους δασμούς επί των κινεζικών προϊόντων σαν μια απάντηση σε ό,τι θεωρεί επιδότηση των κινεζικών εξαγωγικών επιχειρήσεων από την κυβέρνηση. Βάσει των συμφωνιών του Μαρακές το 1964, στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του ΠΟΕ, τέτοιοι δασμοί ως μορφή αντιποίνων μπορούν να επιβληθούν μόνον εάν υπάρξει σαφής απόδειξη πως κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες, που επιδοτούνται, αποτελούν ουσιαστικά «δημόσιους φορείς». Ο ΠΟΕ απεφάνθη ακόμη πως η Ουάσιγκτον προσκόμισε ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό. Επίσης προέβη σε λάθος υπολογισμούς αναφορικά με την αξία των επιδοτήσεων. Ο διεθνής οργανισμός συνέστησε στην Ουάσιγκτον να προσαρμόσει τις αποφάσεις της στις προδιαγραφές του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις και τα αντίμετρα. Η Κίνα σχολίασε ευνοϊκά την απόφαση περί αμερικανικών δασμών.

Στην περίπτωση της Ινδίας, που αφορά τις χαλυβουργίες Tata, Jindal και Essar, οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν πως λαμβάνουν προμήθειες από τον κρατικό όμιλο ΝMDC. Πάντως, δεν υπήρξε σαφής απόφαση. Ο ΠΟΕ κατέληξε ότι η Ουάσιγκτον δεν ακολούθησε όσα ορίζονται για τις επιδοτήσεις και αδίκως μείωσε τα εμπορικά έσοδα της Ινδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή