Η επιστροφή των μεγάλων ομίλων

Η επιστροφή των μεγάλων ομίλων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παγκοσμίου βεληνεκούς όμιλοι επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, διαλύοντας τα σημάδια από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την αποδυνάμωση της διεθνούς οικονομίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, το οποίο συλλέγει, ταξινομεί και κατατάσσει τις 500 ισχυρότερες επιχειρήσεις διεθνώς, τα συνολικά έσοδά τους το 2013 παρουσίασαν αύξηση 2,5% στα 31,1 τρισ. δολάρια, εν συγκρίσει με το 2012, ενώ τα κέρδη τους έδειξαν εντυπωσιακή ενίσχυση 27% στα σχεδόν 2 τρισ. δολάρια. Επί των πεντακοσίων ομίλων, η κινεζική παρουσία τονώθηκε το 2013, καθώς μεταφράστηκε σε 95 εταιρείες, εν συγκρίσει με τις 89 του 2012. Τα δε έσοδά τους συμποσούνται σε 5,8 τρισ. δολάρια. Η Ιαπωνία συμμετέχει με 57 ομίλους, η Γαλλία με 31 ομίλους, η Βρετανία με 27 και η Γερμανία με 28, η Ολλανδία με 12 ομίλους, ενώ η Ινδία με 8 επιχειρήσεις και η Ρωσία μόλις με 8 εταιρείες.

Αμερικανική κυριαρχία

Ο αριθμός των εταιρειών των ΗΠΑ μειώθηκε κατά τέσσερις. Παρά ταύτα, οι αμερικανικοί όμιλοι εξακολουθούν να είναι οι περισσότεροι, 128 τον αριθμό, στο σύνολο των 500 κορυφαίων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου: είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στον κόσμο, η Wal – Mart. Επιπλέον, στην κατάταξη του 2013 εισήλθαν 27 νέοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων ο Qualcomm, ο China General Technology και η Rolls Royce. Στους κερδισμένους με εντυπωσιακότατη ποσοστιαία αύξηση κερδών κατά 13.794,5% από το 2012 βρίσκεται η Vodafone και ακολουθούν οι όμιλοι Μetro και Showa Shell Skiyu με αύξηση 12.984,9% και 4.768,6% αντίστοιχα. Τα δε υψηλότερα ονομαστικά κέρδη είχε το 2013 η Vodafone και ακολουθούν οι Fannie Mae και Freddie Mac.

Το παρελθόν έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fortune, υπήρξαν 35 όμιλοι που εμφάνισαν οικονομική αιμορραγία 121.269 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι ευρωπαϊκοί όμιλοι RBS, Unicredit, RWE, Peugeot, Lloyds κ.λπ., οι αμερικανικοί Αmerican Airlines, Sears, US Postal Service, καθώς και οι κινεζικοί China Railway Materials, China Ocean Shipping κ.λπ. Ανάμεσα σε όσους «εκδιώχθηκαν» από τον κατάλογο του Fortune, συναντά κανείς, μεταξύ άλλων, τη γερμανική τράπεζα Commerzbank, τη βρετανική φαρμακευτική Abbott Laboratories, τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο Nomura Holdings, τον αμερικανικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών Sprint Nextel και άλλους.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Fortune, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στον κατάλογο των πεντακοσίων ισχυρότερων ομίλων του κόσμου με κριτήριο τα έσοδά τους. Λόγου χάριν, στην πρώτη τριάδα του 2013 εμφανίζονται η αμερικανική Wal – Mart, η βρετανο-ολλανδική Royal Dutch Shell και η κινεζική Sinopec Group, οι οποίες το 2012 βρίσκονται στη δεύτερη, την πρώτη και την τέταρτη θέση αντιστοίχως. Ο όμιλος της Sinopec με δραστηριότητες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανήλθε στην κατάταξη, με την αρωγή των κατά 6,8% αυξημένων εσόδων του, ενώ τα έσοδα της Shell ελαττώθηκαν, εξ ου και απώλεσε την πρωτιά.

Amazon

Ενας άλλος κολοσσός, ο οποίος εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο στο παγκόσμιο διαδικτυακό λιανεμπόριο, είναι αυτός της Amazon. Βρίσκεται στην 112η θέση στην κατάταξη του 2013, έχοντας αφήσει πίσω του την 149η θέση στην κατάταξη του 2012. Το δημιούργημα του δισεκατομμυριούχου πλέον Τζεφ Μπέζος εισδύει σε νέα πεδία, όπως είναι η παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου για την τηλεόραση και μία συνεχώς εμπλουτιζόμενη ποικιλία τεχνολογικών γκάτζετ. Στη 239η θέση βρίσκεται η σιγκαπουριανή εταιρεία αγροτικών δραστηριοτήτων της Wilmar International, η οποία, λόγω της συμφωνίας της με τη Unilever για προμήθεια φοινικέλαιου, δεσμεύτηκε για βιώσιμες πρακτικές γεωργικής καλλιέργειας φοινίκων. Η δε ολλανδική εταιρεία συναλλαγών σε φυσικό αέριο της GasTerra, με μόνο 186 άτομα προσωπικό και 373η στην κατάταξη Fortune, αύξησε τα κατά κεφαλήν έσοδά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή