Ευρωβουλή: Επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία κατά της ανεργίας των νέων

Ευρωβουλή: Επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία κατά της ανεργίας των νέων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση της ζοφερής πραγματικότητας, των 5.300.000 δηλαδή ανέργων σε ηλικία κάτω των 25 ετών, το Ευρωκοινοβούλιο ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα της νεανικής ανεργίας.

Ο αρμόδιος επίτροπος Λάσλο Άντορ, αναγνωρίζοντας ότι «οι νέοι ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης», επανέλαβε την ανάγκη εμμονής στην εφαρμογή των εργαλείων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και κάλεσε τα κράτη-μέλη να διαμορφώσουν τα δικά τους προγράμματα στο πλαίσιο της «Εγγύησης για τη Νεολαία».

Απαντώντας, εξάλλου, σε επισημάνσεις των ευρωβουλευτών, σημείωσε ότι στις στρατηγικές που χαράσσουν τα κράτη- μέλη μπορούν να ανεβάσουν τα όρια ηλικίας ως τα 30 χρόνια, όμως -τόνισε- πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε νέους κάτω των 25 χρόνων».

Επ΄ αυτού, σημείωσε εξάλλου την καθιέρωση της «Πρωτοβουλίας για τη νεανική Απασχόληση» -που αναφέρεται σε περιοχές, όπου οι άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών υπερβαίνουν το 25% των ανέργων- μέσω της οποίας θα δοθούν 3 δισ. ευρώ, φέτος.

Στις αγορεύσεις τους, οι Έλληνες ευρωβουλευτές εστίασαν ιδιαίτερα στην ανάγκη επένδυσης στην Οικονομία της Γνώσης, την έρευνα και την καινοτομία.

Ειδικότερα, ο Ν. Μαριάς (ΑΝ.ΕΛΛ) επέκρινε «τα μνημόνια και τις πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής (που εφαρμόζονται στον Ευρωπαϊκό Νότο)», καθώς «μειώνουν αντί να αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες».

Ο Μίλτος Κύρκος («Ποτάμι») τονίζοντας την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (από 6 σε 21 δισ. ευρώ) υπογράμμισε, ότι «από τους νέους θα βγουν οι αιμοδότες της καινοτομίας και των ιδεών που σπρώχνουν τα σύνορα της επιχειρηματικότητας και είναι αυτοί που θα στηρίξουν τις νέες μορφές βιώσιμης ανάπτυξης».

Η Εύα Καϊλή («Ελιά») επισήμανε ότι η ανεργία των νέων συμπορεύεται με την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων ρευμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη διευκόλυνσης όσων επιχειρήσεων θέλουν να κάνουν νέες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Η Μαρία Σπυράκη (ΝΔ) τόνισε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος («τα 340 εκατ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από την "Εγγύηση για τη Νεολαία" δεν αρκούν» είπε) και υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης και προώθησης στοχευμένων πολιτικών για την ενίσχυση εκείνων των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν κινδύνους και προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε «προσχηματική» την ανησυχία της ΕΕ για την ανεργία των νέων, καθώς «στόχος είναι η διαμόρφωση φτηνού εργατικού δυναμικού» και άρα, «επιδοτούνται οι επιχειρήσεις με δωρεάν εργασία».

Ο Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή), τέλος, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την αυξημένη ανεργία των νέων, καθώς «η κυβέρνηση διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα σχετικά κονδύλια, παρακρατώντας τα για να τα παρουσιάσει ως πρωτογενές πλεόνασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή